AvtomobilizemNovice

Nova atletinja z vzhoda: Toyota GR Corolla

VIDEO: Športna japonka v superlativih, vendar ne za Evropo.

Rojena na dirkalni stezi, vzgojena z WRC atributi in na koncu prirejena za vse športne navdušence. To je nova Toyota GR Corolla, večja »sestra« nabritega malčka GR Yaris. Prihaja v poudarjeni športni preobleki, s štirikolesnim pogonom in 304 KM pod motornim pokrovom (+50 glede na GR Yarisa), vendar žal ne na Stari kontinent.

Pri Toyotinemu športnemu oddelku Gazoo Racing so končno odstranili pregrinjalo iz težko pričakovane GR Corolle. Slednja naj bi nadaljevala uspešno pot njenega že omenjenega segment manjšega sorodnika, vendar v razredu kjer so apetiti kupcev večji in zahtevnejši. Nič zato, saj so se Japonci na to pripravili. Očitno zelo dobro.

 

GR Corolla temelji na prilagojeni platformi TNGA-C svojega ukročenega izvirnika, njeni sestavni deli so pretežno aluminijasti in posledično nekoliko lažji, veliko karoserijskih elementov pa je bilo podvrženo aerodinamični optimizaciji. Poleg usmerjevalnikov zraka so razširjene in poudarjene odprtine za zajem hladilnega zraka, ki bo skrbel za toplotno uravnoteženost med cestnim pobalinstvom. Opaziti je ne bo prav težko, saj izstopa z razširjeno masko, sprednjim usmerjevalnikom zraka, širšimi koloteki, zadnjim difuzorjem ter strešnim krilom. Vsemu piko na i postavi izpušni sistem s tremi cevmi – dvema robnima in enim večjim sredinskim.

Srce GR Corolle tvori že znani 1,6-litrski prisilno polnjeni trivaljnik, ki je tokrat navit na kar 304 KM (224 kW), čigar navor se bo prenašal na vsa štiri kolesa – pogon GR Four. Razmerje je prilagodljivo (60:40 v Sport načinz, 50:50 v Circuit ali 70:30 v Normal načinu), vmes pa je postavljen zgolj ročni šeststopenjski menjalnik. Vsej konjenici je prilagojeno tako športno podvozje kot zavorni sistem.

Ambient vozila je povzet po klasični Corolli, le da je izdatno športno začinjen – športni sedeži, aluminijaste stopalke in kopica usnja. Vse to žal je za Američane in Japonce, saj se pri Toyoti zaenkrat niso premislili in vozilo lansirali zgolj na omenjeni tržišči. Po besedah šefa Aikida Toyode, so vozilo sestavili zaradi povečanega povpraševanja, zato upamo na podobno potezo tudi med evropskimi ljubitelji športnih primerkov Toyote. Cenika ob predstavitvi niso razkrili.

Blaž Likovič
foto: Toyota

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button