AvtomobilizemNovice

Nissan v Evropi kmalu le električno

Nissan namerava postati 100-odstotno električna znamka.

Nissan se je podal na drzno pot, da bi do leta 2030 v Evropi povsem preklopili na električna vozila, kar je skladno s svetovnim premikom k elektrifikaciji in trajnostni mobilnosti, saj številne države razmišljajo o prepovedi motorjev z notranjim izgorevanjem.

Za okrepitev tega prehoda bodo vsi novi Nissanovi modeli v Evropi električni, kar temelji na strokovnem znanju znamke na področju elektrifikacije in križancev. Ta strateška poteza podpira okoljsko trajnost in ambicije podjetja za ogljično nevtralnost v sklopu globalne strategije Nissan Ambition 2030. Nissan je objavo proslavil s predstavitvijo urbanega športnika Concept 20-23, s katerim so obeležili 20. obletnico podjetja Nissan Design Europe. Družba še naprej vlaga v svoje evropske ekipe za oblikovanje in spodbuja inovacije ter tehnološki razvoj.

Nissan se je zavezal, da bo do leta 2030 predstavil 27 novih elektrificiranih vozil, od tega 19 izključno električnih. Poleg tega se ukvarjajo z napredovanjem tehnologije brez uporabe kobalta, da bi do leta 2028 za kar 65 odstotkov zmanjšali stroške izdelave baterij. Prav tako načrtujejo v enakem roku začeti proizvajati električna vozila z baterijami z elektrolitom v trdnem stanju (ASSB), s čimer bodo električna vozila učinkovitejša, dostopnejša in cenovno konkurenčnejša bencinskim vozilom.

Za Evropo sta potrjena dva nova električna modela, vključno s kompaktnim mestnim malčkom, ki bo nadomestil kultno Micro. Drugi še neznani model bodo izdelovali v Nissanovi tovarni v Sunderlandu kot del projekta EV36Zero, ki združuje proizvodnjo električnih vozil, baterij in uporabo obnovljivih virov energije. Evropski trg se precej hitro elektrificira, saj je delež prodaje električnih vozil na celotnem trgu v petih letih poskočil s 5 na 44 odstotkov. Nissan je svojo evropsko paleto že spremenil v elektrificirano, saj ponujajo hibridno tehnologijo e-POWER za tiste, ki še niso pripravljeni na popoln prestop na električna vozila.

Žiga Kolman
foto: Nissan

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button