AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Nissanov koncept ekstremnega mestnega električnega avtomobila

Električna dirkalna Micra iz prihodnosti.

Nissan je 20. obletnico evropskega oblikovalskega oddelka Nissan Design Europe (NDE) v Londonu, obeležil s predstavitvijo koncepta športnega mestnega električarja Concept 20-23. Ime vozila označuje 20 let njihovega delovanja in združuje tradicijo igrivih kombilimuzin s sodobnim preobratom. Zasnovala ga je ekipa, skupaj z najmlajšimi člani združenja NDE, ki so imeli pri ustvarjanju povsem proste roke.

Koncept 20-23 so odkrili na plavajoči barki v bližini oblikovalskega centra, pri čemer je bila kar najbolje izkoriščena edinstvena pokrajina. Električni mestni dirkač je navdih našel v spletnih dirkah in v Nissanovem sodelovanju v Formuli E, saj ima aerodinamične izboljšave, hladilne sisteme in enostavno sprednjo zasnovo z značilnimi LED žarometi. Mišičasti kolesni loki, nizkoprofilne pnevmatike in veliki zračni zajemi prispevajo k športnemu profilu.

Zadaj se nahaja enodelno krilce, ki pomaga ustvarjati dodaten potisk k tlom, hkrati s svojo obliko ne vpliva na vidljivost. Zadnje luči imajo edinstveno obliko, celotno širino vozila pa poudarja zajeten difuzor, spredaj pa vzdolžna osvetlitev na odbijaču. Zunanja površina s teksturiranim sivim premazom daje industrijski videz, številka 23 pa je vidno izpisana na zadnjih bokih.

V notranjosti se vstopa s škarjastim odpiranjem vrat, potniki pa morajo za dostop do globokih školjkastih sedežev z dirkalnimi nasloni stopiti čez oporno letvico. Dirkaško osredotočena notranjost daj prednost funkcionalnosti s pravokotnim športnim volanom, opremljenim z različnimi upravljalnimi elementi, vključno z nastavitvami električnega pogonskega sklopa. Minimalistični zasloni prikazujejo pomembne informacije, podobno kot pri pravih dirkalnikih. To konceptno vozilo je dokaz zgodovine drznih idej in ustvarjalnosti podjetja NDE.

Žiga Kolman
foto: Nissan

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button