AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Nismo tudi za električne modele

Nissanovi prihajajoči električni športni modeli bodo nosili ime Nismo.

Že nekaj časa znani Nissanovi načrti električne prihodnosti, bodo do prelomnice leta 2030 obrodili 15 novih električno gnanih avtomobilov, med njimi bodo tudi določene začinjene športno nastrojene različice, ki naj bi tudi uradno nosile legendarno ime Nismo.

Nissanov motošportni oddelek se tako podaja v električne vode, kar je potrdil tudi predsednik uprave Nissan Europe, Guillaume Cartier, saj že vztrajno iščejo najprimernejše kandidate za preobrazbo v oddelku Nismo. Nissanovo aktualno ponudbo električnih modelov zastopata starajoči Leaf in novi Ariya SUV, v roku dveh let bodo dodali še popolnoma električno Micro.

Kakšni so dejanski načrti elektrifikacije znamke Nismo še ni znano, vendar je lahko obuditev modelov s to oznako odlična popotnica za nadaljnje projekte in nenazadnje povečanje prodaje, saj tudi konkurenti vztrajno širijo ponudbo popularnih športno obarvanih električnih vozil. Volkswagen snuje novo linijo GTX, Cupra nastopa kot nekakšna športna sorodnica Seata, Ford ima Mustanga Mach-E, zato je popolnoma smiselno, da tudi Nissan izkoristi znanje svoje dirkaške veje.

Naloga bo sicer vse prej kot enostavna, saj ne želijo izdelati le nekakšne šminke, temveč prave zmogljive avtomobile, kar bo za seboj potegnilo veliko investiranja. Pričakujemo lahko številne izboljšave na področju vzmetenja in pogonskega sklopa, kar je, vsaj pri modelu Ariya, precej zahtevno, saj bo potrebno kljubovati težki bateriji in povečati moč že dokaj zmogljivem sistemu s 395 KM.

Nissanovi načrti električne prihodnosti so vsekakor resni, namreč pred kratkim so potrdili konec vlaganja v razvoj motorjev z notranjim izgorevanjem in povečanje vložka v razvoj baterij z elektrolitom v trdnem stanju (solid-state). Omislili so si tudi nakup podjetja e.Dams, zadolženega za vodstvo njihove ekipe v prvenstvu Formula E, na vodstvo pa so posadili Cartierja, vodjo globalnega motošporta Tommasa Volpe in Takao Katagirija, direktorja znamke Nismo.

Žiga Kolman
foto: Nissan

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button