AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Nismo športni tretma za električnega križanca Ariya

Nagrajeni futuristični električni križanec nastopa v svoji najzmogljivejši obliki.

Nissan je na tokijski avtomobilski salon pripeljal najmočnejšo različico električnega SUV-ja Ariya, ki športno ime Nismo postavlja v novo dobo. Ariya je njihov prvi futuristični križanec na električni pogon, ki bo v nabrušeni različici Nismo na trg zapeljal predvidoma pomladi letos in bo predstavljal konkurenco Volkswagnu ID.4 GTX.

Zasnova električnega modela Ariya Nismo se osredotoča na zagotavljanje samozavesti in miru z močnimi, a elegantnimi pospeški, zgledno vodljivostjo, po kateri je znano ime Nismo in aerodinamično zmogljivostjo. Vozilo ima motor s približno 10 odstotkov večjo največjo močjo, posebno nastavitev pospeševanja in ekskluzivni način vožnje za izboljšano odzivnost. Spremljajoča zvočna spremljava električnega sklopa spominja na dirke formule E, kar dodatno poveča vznemirjenje in zapolnjuje vrzel pomanjkanja zvoka motorja.

Ekskluzivne nastavitve se raztezajo na vse komponente podvozja, skupaj s tehnologijo štirikolesnega nadzora električnega pogona e-4ORCE in namenskimi pnevmatikami obutimi v 20-palčna aluminijasta platišča, kar zagotavlja večjo stabilnost, sposobnost zavijanja in sledenje zavojem. Zunanja zasnova združuje značilne poteze modela Ariya in dinamičnost oddelka Nismo ter vključuje tehnologije, pridobljene na dirkah, za izboljšanje aerodinamičnih lastnosti, zmanjšanje zračnega upora in zagotavljanje večje pritisne sile pri višjih hitrostih. V notranjosti kabina izžareva vrhunsko vzdušje s kakovostnimi elementi, posebej oblikovanimi sedeži in športno obarvanim oblazinjenjem.

Specifikacije poskočne Ariye vključujejo dve različici, Nismo B6 e-4ORCE in Nismo B9 e-4ORCE. Vstopna različica premore 270 kW (367 KM) in 560 Nm navora, medtem ko se močnejši B9 pohvali s 320 kW (435 KM) ter 600 Nm navora. Slednji za shrambo električne energije uporablja zajetno baterijo s kapaciteto 91 kWh, šibkejša izpeljanka uporablja manjšo 66-kilovatno baterijo. Časov pospeškov do stotice in hitrosti pri Nissanu še niso razkrili, doseg pa naj bi pri zmogljivejši izvedenki znašal preko 480 kilometrov.

Žiga Kolman
foto: Nissan

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button