AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Neue Klasse X: koncept BMW-jeve električne mobilnosti prihodnosti

Serijski Neue Klasse X bo postavil visoka merila v svojem segmentu.

BMW predstavlja nov koncept športno-aktivnega vozila SAV, ki sliši na ime Vision Neue Klasse X in pooseblja etos predhodnega koncepta Neue Klasse z dodatkom privzdignjene drže. Serijsko preobrazbo bo doživel predvidoma leta 2025, ko bo stekla tudi proizvodnja v tovarni Debrecen na Madžarskem.

BMW Vision Neue Klasse X, zasnovan za aktivni življenjski slog, se ponaša z učinkovito dinamiko in nastopaško prezenco, s kombinacijo dinamičnega zunanjega oblikovalskega jezika ter prostorne notranjosti, izboljšane s posebnimi svetlobnimi in zvočnimi učinki, ki jih poganja naslednja generacija sistema iDrive. Ob upoštevanju temeljnih načel Neue Klasse – električnega, digitalnega in krožnega – uvaja četrto dimenzijo, ki povečuje užitek v vožnji s posebej razvitim upravljanjem pogona in podvozja ter šesto generacijo tehnologije električnega pogona eDrive.

BMW Vision Neue Klasse X s svojo zasnovo ponuja večjo oddaljenost od tal in prostorno notranjost, ki jo dopolnjujejo velike površine stranskih oken in steklena panoramska streha. Zunanjost zaznamujejo navpično postavljeni LED elementi in prenovljena šestkraka maska ledvičk, medtem ko zadnji del s svojimi 3D-tiskanimi elementi in izrazitimi svetlobnimi učinki izžareva atletsko postavo. V notranjosti je Vision Neue Klasse X opremljen s prenovljenim volanom, panoramskim osrednjim zaslonom s funkcijo upravljanja na dotik in inteligentnim osebnim asistentom za nemoteno interakcijo med človekom ter avtomobilom. Zvočna izkušnja dodaja digitalni pridih, saj potnikom omogoča, da prilagodijo svojo zvočno izkušnjo s pomočjo kolesa Hypersonx.

Kot pri večini električnih vozil, je tudi pri projektu Neue Klasse izrednega pomena učinkovitost, saj šesta generacija tehnologije eDrive zagotavlja bistveno izboljšan doseg in hitrost polnjenja. Aerodinamične izboljšave, nove oblike pnevmatik in specializiran zavorni sistem še dodatno krepijo področje učinkovitosti in izkoristka za kar 25 odstotkov. Tehnologija eDrive naslednje generacije prinaša izboljšano litij-ionsko baterijo z 20 odstotki večjo gostoto celic, 800-voltno arhitekturo polnjenja, ki za 30 odstotkov skrajša čas polnjenja – 300 kilometrov je dodanih v samo 10 minutah.

Pozabili niso seveda na uporabno trajnostnih materialov, saj so proizvodne metode in materiali, kot je Verdana, izdelani na osnovi rastlin, mineralov, nafte in morske plastike. Konstrukcija iz naravnih materialov in lažje razstavljanje komponent izboljšujeta možnost recikliranja, kar je v skladu z načeli krožnega gospodarstva, predstavljenimi v viziji BMW i Vision Circular. Tovarna BMW Group v Debrecenu, zasnovana kot iFACTORY, zaznamuje novo poglavje v zgodovini proizvodnje ter poudarja inovativnost in trajnost v skladu z vizijo Neue Klasse. Napredni električni Bavarec naslednje generacije ponazarja zavezanost znamke k premikanju meja na področju oblikovanja, tehnologije in trajnosti ter postavlja temelje za prihodnost mobilnosti.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button