AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Nepričakovano: To je konceptni BMW XM!

Zgolj kot priključni hibrid in kot samostojen M model v bavarski floti.

V avtomobilskem svetu občasno naletimo na manjša ali večja presenečenja in med slednja zagotovo štejemo nepričakovano predstavitev (trenutno) še študije BMW XM, ki so jo Bavarci predstavili na sejmu Art Basel v floridskem Miami Beachu. Če gre verjeti tehničnim podatkom bo to najbolj zmogljiv M model vseh časov in bi lahko v salone zapeljal že s koncem prihodnjega leta. Do danes so Nemci kot samostojni M model sestavili le kultni M1 iz leta 1978, zato so apetiti ljubiteljev BMW-ja precej visoki.

BMW XM je kot oznaka X nakazuje v osnovi športni terenec, katerega prva beseda je bistveno bolj poudarjena kot druga. Pogon bosta tvorila 4,4-litrski V8 agregat in električni pogon z baterijo, ki jo bo moč polniti tudi na polnilnici – priključno hibridni sklop torej. Sistemska moč bo znašala kar 750 »konjev« oziroma 550 kW ter okroglih 1.000 Nm navora. Baterija bo v sitem stanju zadrževala več kot 20 kWh električne energije in bo XM lahko brez porabe oktanskega napoja prepeljala do največ 80 kilometrov. Torej, ali mirna vožnja v električnem načinu ali izrazita športnost, katerih meritve na asfaltu uradno še niso znane.

Glede oblikovanja ni dvoma, da je XM nekakšna mini evolucija aktualnih najsodobnejših hišnih linij bavarske družine X s kopico ostrih in robatih oblikovnih potez. Nekakšna zmes dinamike in udobja tvorijo prestižni notranji elementi v rjavem usnju ter karbonu. Kaj od naslikanega bo dejansko romalo v serijsko vozilo lahko tako zgolj ugibamo zato si pred novo šaržo informacij oglejmo spodnji napovednik.

 

Blaž Likovič
foto: BMW

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button