AvtomobilizemNovice

Naslednji mesec prihaja novi Mercedes razreda T

Mercedes draži z novim enoprosotorcem, ki bo uradno razkrit 26. aprila.

Mercedesovi družini vozil se bo kmalu pridružil nov družinski enoprosotorec, na zasnovi dostavnega kombija. Nova “klasa” T bo premierno pregrinjala odvrgla 26. aprila, z njim pa nameravajo postaviti močno konkurenco novemu Volkswagnu Caddyju, v hišnem portfelju bo umeščen pod trenutnim razredom V.

Naslednja generacija razreda T je nastajala vzporedno z modeloma Citan in Citan Tourer, s katerima se tudi oblikovno precej spogleduje, z njim pa bodo ciljali na premijski razred družinskih avtomobilov, za tiste z aktivnim življenjskim slogom. Namenjen bo vsem iskalcem udobnega prostornega avtomobila s kompaktnimi zunanjimi dimenzijami, a s premijsko noto. Poglavitne značilnosti bodo dvojna drsna vrata in elegantno zastavljena kabina s pravim Mercedesovim občutkom – kakovostni materiali, najnovejši MBUX informacijski sistem, napredni asistenčni sistemi in sodobna povezljivost.

Skoraj serijsko pripravljene testne mule se že nekaj časa mudijo na nemških cestah, konceptno različico pa so nam predstavili že na lanskem avtomobilskem salonu v Münchnu. Zadnji zakamuflirani prototipi razkrivajo klasično silhueto enoprosotrca v stilu Caddyja, vendar z bolj poudarjenimi boki in blatniki. Oblikovalci so kljub neobičajni obliki za Mercedesa in sorodnosti platforme z Renaultom, želeli ustvariti pravi občutek srebrnih puščic.

Kot že rečeno, je razvoj novega razreda T potekal v sodelovanju z navezo Renault-Nissan-Mitsubishi, zasnova je prilagojena različica najnovejšega Renaulta Megane. Posledično bodo pod motornim pokrovom brneli bencinski in dizelski motorji izpod okrilja Renault, torej 1,5-litrski dizelski in 1,3-litrski turbobencinski agregati, kateri že ženejo Mercedesa razred A, razred B in Nissana Qashqai.

Priključno-hibridnega pogonskega sklopa ne gre pričakovati, saj se obeta povsem električno gnana izvedenka EQT, ki je prav tako na razvojni stopnji. Poganjal jo bo električen sistem s kompaktno baterijo, sunkovitimi pospeški in dometom v območju 150 kilometrov. Začetek prodaje novega razreda T je predviden v mesecu avgustu, takrat prihajata tudi sorodna Citan in eCitan, na električnega EQT bo potrebno počakati do prihodnjega leta.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button