AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Naslednje leto prihaja električna Opel Astra-e

Astra-e bo na voljo tako v kompaktni kombilimuzinski in praktični Sports Tourer karavanski obliki.

Stoodstotna elektrifikacija bo kmalu preplavila novo generacijo Opel Astre, ki bo v osmi izvedbi prvič na voljo tudi z najbolj ekološkim pogonom. Prihod električne Astre-e je načrtovan za naslednje leto.

Opel načrtuje svojo paleto vozil do leta 2024 obogatiti z elektrificiranim pogonom vsakega posamičnega modela, do leta 2028 pa nameravajo povsem preklopiti na elektriko. Njihova trenutna ponudba električnih osebnih vozil že zajema Corso-e in Mokko-e, kmalu prihaja tudi večja Astra-e, kot kombilimuzina ter Sports Tourer karavan.

Tehnični podatki ostajajo še precej skromni, vemo da se pod površjem skriva evolucija Stellantisove platforme EMP2, na kateri že sloni nova Astra v bencinski, dizelski in priključno-hibridni obliki. Če bo tehnološko na enakem nivoju kot manjši modeli na e-CMP zasnovi, jo bodo izdelovali vzporedno z ostalimi modeli na EMP2 platformi.

Glede na predhodni razvoj osnove pred časom Stellanisa, so načrtovali sposobnost vgradnje baterijskih sklopov med 60 in 100 kWh, kar bi lahko pomenilo do 700 kilometrov dometa z enim polnjenjem. Realna slika bo verjetno precej bolj ujemajoča s prihajajočim električni Peugeotom e-308, ki je pod okovjem identično zasnovan, poganjala pa ga bosta 54 kWh baterija in elektromotor s 116 kW (156 KM). Peugeot obljublja doseg v območju 400 kilometrov.

Če so preostali električarji v Oplovi ponudbi verodostojno merilo, potem lahko na oblikovnem področju pričakujemo minimalne razlike med Astro z električnim pogonom in motorji z notranjim izgorevanjem. Nekaj razlik bo pri spremenjenih vratcih za polnilni priklop, aerodinamičnih platiščih in karoserijskih barvah, prav tako notranjost ne bo drastično drugačna z izjemo novih grafik operacijskega sistema ter prikladnih voznih načinov.

Žiga Kolman
foto: Opel

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button