AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Naslednja Orina mačka

Ora nadaljuje zgodbo prikupnega malčka Funky Cat z novim prostornejšim modelom Next Ora Cat.

Kako nadaljevati modelno paleto avtomobila z zabavnim imenom Ora Funky Cat? Z imenom Next Ora Cat, kakopak, vsaj takšnega so mnenja ustvarjalci pri podjetju Great Wall Ora. Čeprav bo poimenovanje narisalo nasmešek na obrazu, imajo pri mladi kitajski znamki resne načrte na evropska tla pripeljati dostopne električne avtomobile.

Naslednja Orina mačka je svojo konceptno premiero doživela na letošnjem pariškem avto salonu, vendar je avtomobil že skoraj v celoti pripravljen za serijsko proizvodnjo. Opisujejo ga kot štirivratnega kupeja, ki je praktično podaljšana različica kompaktne kombilimuzine Funky Cat. Z dolžino 4.871 mm je za 636 mm daljši in s 1.862 mm širine za 37 mm širši od malčka. Po velikosti se bo Next Ora Cat uvršal v razred Hyundaija Ioniq 6 in Tesle Model 3.

Tako kot Funky Cat, se tudi večji model spogleduje z oblikovanjem Porscheja, kar lahko opazimo pri okroglih sprednjih lučeh, dveh ovalnih enotah zadaj, zaokroženem zadku z dvižnim krilcem in seveda sami strešni liniji. V notranjosti se bohoti z 10,25-palčnimi digitalnimi merilniki v treh deljeni okroglih zaslonih, prikladnim trikrakim volanom in višje postavljenim 12,3-palčnim osrednjim informacijskim zaslonom. Pohvalimo lahko, da je dvigajoča sredinska konzola opremljena s fizičnimi gumbi za upravljanje klimatske naprave.

Zmogljivost Next Ore Cat je precej bolj bujna, kot predstavlja njeno prikupno oblikovanje. Za pogon vseh štirih koles skrbi par elektromotorjev s skupno močjo 408 KM in 680 Nm navora, kar zadošča za poskok do stotice v 4,3 sekundah in doseg najvišje hitrosti 180 km/h. Elektromotorja hrani zajetna 83 kWh baterija z zalogo energije za 430 kilometrov dometa, hitro DC polnjenje z največjo močjo 80 kW bo 80 odstotkov kapacitete povrnilo v 55 minutah.

Konceptna različica sedi na zajetnih 19-palčnih platiščih, se ponaša z ogromnim panoramskim oknom zlitim s kupejevsko strešno linijo. Na krovu so še kamera s 360-stopinjskim pogledom, sistem prepoznavanja obraza voznika, glasovni asistent Next Cat prepozna voznika in omogoča zagon vozila. Zaenkrat še ni govora o vsej vključeni tehnologiji, na to bomo morali počakati do prihoda serijskega modela. Za prvo različico First Edition bo potrebno odšteti približno 37 tisočakov, v prihodnje se bo dvojici Car pridružil še kompaktni SUV.

Žiga Kolman
foto: Great Wall Motor

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button