AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Naslednja generacija Honde NSX bi lahko bila električna

Honda bo v bližnji prihodnosti predstavila dva električna športna modela v vrhu ponudbe.

Honda je s trenutno drugo generacijo modela NSX, začrtala visok mejnik v dobi hibridnih superšpornih avtomobilov. Mnogi bodo argumentirali, da je za to zaslužna sveta trojica, Ferrari LaFerrari, Porsche 918 Spyder in McLaren P1, vendar je šlo v njihovem primeru za pregrešno drage hiperšportnike, medtem ko je Honda enako tehnologijo približala širšemu krogu kupcev.

Zmogljiva športnica z dežele vzhajajočega sonca je uporabljala 3,5-litrski V6 motor z dvema turbinama in sklop kar treh elektromotorjev. Rezultat je bila skupna sistemska moč 581 konjev in 650 Nm navora, pospešek do stotice se je odvil v pičlih 2,9 sekundah, najvišja hitrost pa je presegal 300 km/h.

Kot kaže, bo Honda tudi v tretje popolnoma premešala recept, saj med načrte elektrifikacije do konca tega desetletja, spadat tudi dva športna modela, ki bosta stopila na sam vrh ponudbe in po njihovih besedah predstavljala nekaj posebnega. Uradno še ni potrjeno, da gre dejansko za novo generacijo NSX, vendar ima to ime v svetu avtomobilizma velik ugled, česar zagotovo ne bodo spregledali.

Načrti za prihodnost znamke na globalni ravni obsegajo 30 novih električno gnanih vozil do leta 2030, deset jih bo premiero doživelo na kitajskem, dva modela po okusu Američanov bosta izdelana v sodelovanju z General Motors. Vse pa le ne bo električno, kajti Honda poleg štirikolesnih in dvokolesnih prevoznih sredstev izdeluje tudi kosilnice, privatna letala, agregate, motorje čolnov in še veliko drugega. Uvrščajo se na sam vrh največjih proizvajalcev pogonskih sklopov, kar močno vpliva na želje po ogljični nevtralnosti do leta 2050.

Da bodo dosegli zastavljene cilje, so del razvoja namenili iskanju alternativnih goriv za motorje z notranjim izgorevanjem, napredku tehnologije baterij z elektrolitom v trdnem stanju (solid-state) in sistemom menjave baterij za manjša vozila, kot so skuterji ali motocikli. Za večja transportna vozila veliko upa polagajo na pogon na vodikove gorivne celice, hkrati napredujejo na področju mobilnostnih storitev in avtonomne vožnje v urbanih okoljih.

Žiga Kolman
foto: Honda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button