AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Nascar v prihodnosti na elektriko

Prvi električni Nascar prototip s kar 1.341 KM.

Ameriško dirkaško združenje Nascar in ABB, pionir na področju elektrifikacije, predstavljata inovacijsko partnerstvo za elektrifikacijo tega tekmovanja, na dirki Chicago Street Race pa sta odkrila revolucionarni prototip električnega dirkalnika. ABB je zdaj prvi uradni partner platforme Nascar Impact, namenjene krepitvi okoljske trajnosti.

Ralph Donati, izvršni podpredsednik podjetja ABB, je poudaril, da je cilj sodelovanja premikati meje tehnologij na področju električnih dirk, prevoza na dolge razdalje in obratovanja objektov. Nascar bo s pomočjo ABB pospešil doseganje trajnostnih ciljev, zlasti na področju elektrifikacije in infrastrukture za polnjenje električnih vozil. Nascar ostaja zavezan svoji dediščini motorjev z notranjim izgorevanjem, hkrati pa so se zavezali ogljični nevtralnosti do leta 2035, kar zajema popolno zmanjšanje ogljičnega odtisa z inovativnimi rešitvami. Prototip električnega dirkalnika premierno predstavljen na ulični dirki v Chicagu, pomeni pomemben napredek Nascarjevega raziskovalno-razvojnega centra. Sledi nedavni prenovi avtomobila serije Nascar Cup Series, ki je bil spremenjen z namenom približevanja serijskim avtomobilom.

Prototip, izdelan v sodelovanju s podjetji Chevrolet, Ford in Toyota, poganjajo trije šestfazni elektromotorji STARD UHP, ki moč prenašajo vse do štirih posebej oblikovanih pnevmatik Goodyear Racing Eagle. Za napajanje z električni energijo skrbi tekočinsko hlajena baterija s kapaciteto 78 kWh, ki zagotavlja do 1.000 kW (1.341 KM) največje moči. Na krovu je tudi sistem regenerativnega zaviranja vozila, ki ga je mogoče optimizirati  za cestne proge ali kratke ovalne steze. Karoserija električnega Nascar prototipa je izdelana iz trajnostnega kompozita na osnovi lanu in v zasnovi spominja na križance (Crossover Utility Vehicle –CUV) ter stoji na modificirani šasiji Next Gen. Sistemi krmiljenja, vzmetenja, zavor in koles izhajajo iz serije Nascar Cup Series.

Žiga Kolman
foto: Nascar

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button