AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Napoved nove generacije Mercedesa CLA

Koncept razreda CLA prikazuje nove smernice in tehnologijo štirih prihajajočih električnih modelov.

Mercedes-Benz Concept CLA Class, svetu predstavljen na sejmu IAA Mobility 2023 v Münchnu, ponuja vpogled v prihodnost vstopnih električnih vozil trikrake zvezde. Gre za skoraj serijsko pripravljeno novo družino električnih vozil zasnovanih na Mercedesovi modularni platformi MMA, ki omogoča vključitev digitalnih tehnologij ter vzporedno ohranitev ikoničnih oblikovnih potez.

Koncept CLA je pionir prihajajočega segmenta električnih Mercedesov, ki ga bodo sestavljali štirje modeli: kupe s štirimi vrati, shooting brake in dva SUV-ja. Ti modeli bodo zagotavljali prepoznavno izkušnjo Stuttgartske znamke z izboljšanimi funkcijami, udobjem, varnostjo in napredno tehnologijo. Poleg tega se bodo močno predani trajnosti, saj se Concept razreda CLA ponaša z izjemnim električnim dosegom več kot 750 kilometrov po standardih WLTP in porabo energije zgolj 12 kWh/100 km. To je v skladu z ambicioznim ciljem družbe Mercedes-Benz, da do leta 2039 doseže ogljično nevtralnost v celotni verigi. Platforma MMA je tehnološki temelj za štirico prihajajočih električnih modelov, saj s svojo modularno zasnovo podpira različne karoserijske oblike in sisteme električnega pogona.

Koncept CLA med drugim uvaja tudi nov operacijski sistem MB.OS, z naprednim uporabniškim vmesnikom in nepozabno uporabniško izkušnjo s pomočjo superekrana MBUX, ki vključuje grafiko v realnem času. Ključni poudarek je na trajnostnih materialih, od jekla in aluminija z zmanjšano vsebnostjo ogljikovega dioksida, do okolju prijaznega usnjenega oblazinjenja ter oblazinjenja iz papirja. Mercedes s konceptom CLA izpostavlja učinkovitosti platforma z 800-voltno tehnologijo pogonskega sistema, inovativno kemijo baterijskih celic in možnosti integracije, ki zagotavlja visoko zmogljivost, varnost, udobje ter vrhunsko digitalno doživetje.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button