AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

NAMX in Pininfarina z novim SUV-jem na vodikov pogon

HUV uporablja inovativen sistem odstranljivih kapsul za gorivo in želi razširiti uporabo vodikove pogonske energije.

Na letošnji pariški avtomobilski salon bo pripeljal povsem novi SUV s pogonom na vodikove gorivne celice, pod katerim se je podpisala znamenita italijanska oblikovalska hiša Pininfarina. NAMX se poleg drznega oblikovanja ponaša še z inovativni sistemom odstranljivih kapsul za gorivo.

Zaradi finančne podpore iz Afrike in Evrope, se je NAMX označil kot Afro-evropsko industrijsko in tehnološko podjetje, ki poskuša pospešiti razvoj vozil s pogonom na vodikove gorivne celice, začenši s športnim križancem. HUV s privlačnimi kupejevskimi potezami bo v razvojno stopnjo vstopil naslednje leto, dve različici bosta prodajno pot nastopili leta 2025.

Osnovno obliko HUV bo poganjal en elektromotor s 300 KM na zadnji osi, kar bo zadoščalo za pospešek do stotice v 6,5 sekundah in doseg najvišje hitrosti 200 km/h. Zanj bo potrebno odšteti približno 65 tisoč evrov, vendar se bodo številni raje odločili za štirikolesno gnano izvedenko GTH s 550 KM. Ta bo stotico dosegla v 4,5 sekundah, končna hitrost bo znašala 250 km/h. Pri GTH-ju bo potrebno dodati vsaj 30 tisočakov.

NAMX bo kot prvi predstavljal patentiran sistem odstranljivih kapsul za gorivo, vendar mlado podjetje še ne razkriva dejanskega postopka delovanja, bodo pa na ta način poskušali razširiti uporabo vodikovega goriva. Rezervoarji so nameščeni na zadku vozila in jih je mogoče zamenjati v nekaj minutah, s pomočjo storitve za dostavo kapsul na dom.

Da se NAMX zadeve loteva precej resno, nakazuje že sodelovanje s priznano oblikovalsko znamko kot je Pininfarina, ki je začrtala izstopajočega kupejevskega SUV-ja, z oglatimi linijami, impozantnim »X« logotipom na prednjem delu in na stranskih profilih. Tako spredaj, kot zadaj ga krasita unikatna svetlobna zapisa v slogu tematike s črko X. Zainteresirani kupci že lahko na NAMX-ovi spletni strani oddajo svoje zanimanje, a bodo morali na svojega konjička počakati še najmanj 3 leta.

Žiga Kolman
foto: NAMX

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button