AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Mustangovih 58!

Morda veste koliko barvnih oddtenkov ste lahko izbrali za Mustanga v preteklih 58 letih?

V nedeljo, 17. aprila je bil svetovni dan Mustanga, obletnica rojstva Mustanga, ki so ga leta 1964 prvič predstavili na svetovnem sejmu v New Yorku, in priložnost za ljubitelje po vsem svetu, da proslavijo kultni športni avtomobil. Ob letošnjem svetovnem dnevu Mustanga so pri Fordu posebno pozornost posvetili barvam, ki so imele pomembno vlogo pri njegovem vplivu in slogu.

Od predstavitve prve generacije so lahko kupci Mustanga izbirali med 867 osnovnimi, kovinskimi, živahnimi in prefinjenimi barvami. Od klasičnih odtenkov, kot sta Highland Green in Wimbledon White, do pozornosti vzbujajočih tonov Phoenician Yellow, Eastertime Coral in Beatnik Blue – barvita mavrica je le še povečala Mustangov legendarni status.

Fordova ekipa za barve in oblikovanje že tri leta pred začetkom proizvodnje črpa navdih iz sveta okoli sebe, se posvetuje z napovedovalci trendov in tesno sodeluje z dobavitelji barv za tehnične izdelke, z vsemi temi informacijami pa se osredotočijo na to, kaj od pokrova motornega prostora do prtljažnika najbolje deluje na Mustangu.

“Navdih lahko pride z najrazličnejših koncev,” pojasnjuje Carrie Kennerly, ki je del ekipe, odgovorne za oblikovanje barv in materialov pri Fordu. “Za Mustanga sem si vedno želela uporabiti rumeno barvo ‘markerja’ za poudarjanje besedila, ideja pa se mi je utrnila ob pogledu na ‘označevalec’ na moji pisalni mizi. Barva Mischievous Purple, ki smo jo uporabili pred kratkim, izvira iz mojega nahrbtnika, za katerega se je zdelo, da svetlobo odseva v različnih odtenkih od izrazito modre do bolj rdeče.

Z vsako barvo se pojavijo subtilni premiki v odtenku – skozi Mustangovo dobo je bilo kar 67 belih in 57 črnih barv. Različna lakiranja, od sijajnih do osnovnih, poskrbijo za svojevrsten slog.

Rudi Leskovec
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button