AvtomobilizemNovice

Morgan in Pininfarina za brezčasno klasiko Midsummer

VIDEO: Dva oblikovalca z najdaljšim stažem v enem projektu.

Dva oblikovalca in snovalca vozil iz povsem različnih svetov, Morgan z Otoka in Pininfarina iz Apeninskega polotoka, sta združila ideje in znanje v praznovanju in reinterpretaciji brezčasne Morganove silhuete. Voz se imenuje Midsummer, navdih črpa iz 1950-ih in bo omejen na 50 primerkov. Prav ste uganili, vsi so že oddani.

Morgan Motor Company velja za angleškega proizvajalca z dolgo brado in v vsej svoji dobi ohranja malce odbito retro podobo, ki je svoj razvoj ohranila nekje v polovici 20. stoletja. Njihova vozila so vam ali izredno všečna ali pa sploh ne, so pa znalci ob premieri Midsummerja dodali, da jim redko kdaj uspe izdelati kaj tako privlačnega.

Avtomobil temelji na plečih Morganovega modela Plus Six in je upodobljen v »barchetta« podobi, kar pomeni dvosed brez strehe. Midsummer je brez digitalnih zaslonov, ima pa kar nekaj dekorativnih elementov iz tikovega lesa. Čeprav si gabarite deli z modelom Plus Six je njegova karoserija pravzaprav povsem nova, ima tudi malce podaljšan zadek ter veliko bolj izrazit sprednji del. Angleži so v isti sapi hiteli razlagati, da izdelava ročno oblikovanih aluminijastih plošč za vsak avtomobil traja več kot 250 ur. Ko je kovina porabljena v ospredje pride les, ki ga pri Morganu že dolgo uporabljajo pri svojih konstrukcijah, saj je karoserija na odvozje spojena preko okvirja iz jesena – drevesa seveda.

Tu se raba lesa ne zaključi, saj so v slogu opremljanja bark in motornih čolnov uporabili precej tikovine za obloge dvosedežne kabine. Izdelava lesnih elementov na vsako vozilo zahteva dodatnih 30 ur pridnih rok. Pri Morganu so izpostavili tudi audio sistem nemškega proizvajalca Sennheiser, ki pa ga zaradi manjka vetrobranskega stekla med vožnjo ne bo možno v miru poslušati.

Pod motornim pokrovom si Midsummer deli praktično vso tehniko iz »bratskega« Plus Six. Tam torej domuje prisilno polnjeni trilitrski bencinski agregat bavarskih korenin, ki zmore 340 KM in 500 Nm navora, ki preko osemstopenjskega samodejnega menjalnika vso silo prenaša na zadnji kolesni par. Mase vozila in podatkov o pospeških nimamo, vendar glede na izkušnje iz preostalih modelov verjamemo, da gre za precej iskriv avtomobil.

Tehnika je torej vsa Morganova, medtem ko se je italijanski oblikovni studio vključil pri oblikovanju podobe. Ob napovedi seveda ni bilo besed o ceniku, neuradno pa smo izvedeli, da so prva naročila sprejeli v zameno za slabih 200 tisočakov, brez upoštevanja davščin. Na cesti ga boste lahko opazili že konec tega leta, vendar glede na obliko brez strehe in vetrobranskega stekla, zgolj na toplih območjih …

Blaž Likovič
foto: Pininfarina

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button