AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Mirai v Guinessovo knjigi rekordov

Toyota Mirai se je s 1360 prevoženimi brezemisijskimi kilometri brez dodatnega polnjenja uvrstila v Guinessovo knjigo rekordov.

Toyota Mirai, letnik 2021, se je uradno vpisala v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov. Vozilo na vodikove gorivne celice je po cestah južne Kalifornije namreč z enim rezervoarjem vodika (eno polnjenje traja le pet minut) prevozilo kar 1360 km (845 milj). Mirai, ki so ga pred kratkim na spletni strani Ward’s Automotive razglasili za zmagovalca izbora 10 najboljših pogonskih sklopov, je postavil tudi nov mejnik v razredu brezemisijskih vozil.

“Toyota Mirai je leta 2016 postala prvi serijski avtomobil, ki je bil na prodaj v Severni Ameriki. Druga generacija tega modela pa sedaj podira rekorde v brezemisijskem dosegu. Ponosni smo, da nam pripada vodilna vloga svetu vznemirljive tehnologije vodikovih gorivnih celic. Hkrati pa je to le ena linija naših brezemisijskih vozil,”
je povedal Bob Carter, izvršni podpredsednik družbe Toyota Motor North America.

Svetovni rekord je bil dosežen pod budnim očesom nadzornikov Guinessove knjige rekordov, ki zahtevajo spoštovanje precej strogih pravil, ki so nujna za priznanje vsakega rekorda. Potovanje, na katerem je bil dosežen rekord, je potekalo 23. in 24. avgusta 2021. Pred začetkom poti pa je Michael Empric, sodnik Guinessove knjige rekordov, uradno zapečatil Miraijev rezervoar za gorivo.

Vozilo sta vozila profesionalni voznik Wayne Gerdes, ki je specializiran za maksimalni izkoristek pogonskih sklopov, in njegov sovoznik Bob Winger. Potovanje sta začela 23. avgusta 2021 pred tehničnim centrom družbe Toyota v Gardeni v Kaliforniji. Potem sta najprej odpotovala proti jugu do San Ysidra, kjer sta se obrnila proti severu in nadaljevala mimo Santa Barbare, Santa Monice in Malibuja, potem pa po pacifiški obalni cesti nazaj do tehničnega centra. Prvi dan sta prevozila 473 milj, pri tem pa sta se le dvakrat zamenjala za volanom.
Naslednji dan sta opravila nekaj lokalnih krogov, v času prometne konice sta potovala med San Diegom, Los Angelesom in okrožjem Orange. Ko jima je zmanjkalo vodika, je števec kazal 845 prevoženih kilometrov, kar je potrdil tudi sodnik Michael Empric.

Na rekordnem potovanju je Mirai porabil 5,65 kg vodika in brez potrebe po dodatnem polnjenju vozil mimo 12 polnilnih postaj. Vožnja je v glavnem potekala v času kalifornijskih prometnih konic, ko je promet izjemno gost. Temperatura zraka pa se je gibala med 18 in 28 stopinj Celzija. Na svoji poti v ozračje ni spustil niti enega grama CO2. Na isti razdalji bi vozilo z motorjem z notranjim izgorevanjem v ozračje spustilo približno 300.000 g CO2.

Rudi Leskovec
foto: Toyota

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button