AvtomobilizemGospodarska vozilaNovice

Mini kitajska kopija Toyote Tundra

Kitajci še vedno kopirajo vozila? Še …

Saj ni res pa je. Kitajski proizvajalci ne slovijo kot sila domiselni oblikovalci, v kar so nas prepričali preko poustvarjanja kopij zahodnjaških modelov. Zadnja leta so vendarle spustili svojo domišljijo na plan in moramo priznati, da so vozila določenih znamk precej mikavna. Pri znamki SVH (Sino Vehicle Hub) so vseeno nekoliko leni, saj so tako obliko kot ime vozila praktično preslikali s sosednje Japonske.

Govora je o Toyotinem pickup modelu Tundra, ki ga v Evropi ne zasledimo često, onkraj Atlantika pa se množično pojavlja v praktično vseh treh severnoameriških državah. Za lažjo predstavo naj dodamo, da gre za poltovornjaka ki si platformo deli s prestižnim Land Cruiser terencem.

Kakorkoli, Kitajci so očitno polni nesmiselnih idej. Toyotino Tundro so stlačili v pralni stroj in jo oprali na 90°C, kajti njihova kopija je nekakšna neposrečena mini verzija japonskega izvirnika. Še ime so praktično preslikali, zato ne potrebujete obremenjevati nevronov da ugotovite od kje vse skupaj izhaja. Tudi pogon je doživel močno recesijo, saj boste pod visokim motornim pokrovom našli zgolj litrski trivaljnik. Slednjega so izdelali pri japonskem Isuzuju, zato vanj še najbolj verjamemo. Končna hitrost Tundarja znaša zgolj 100 km/h, kar nekako sovpada z zunanjo podobno skrčene Tundre.

Ambient je nekakšna mešanica plastike starega tovornjaka in sodobnih Mercedes-Benzovih oblikovnih prijemov. Vozilo ima nameščeno vzvratno kamero in klimatsko napravo, medtem ko o zračni blazini na volanskem obroču ni ne duha ne sluha. Za približno šest evrskih tisočakov pač ne gre pričakovati tehnologij za reševanje življenj potnikov. K sreči se bo SVH Tundar tržil le v »določenih« jugovzhodnih azijskih državah.

Blaž Likovič
foto: YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button