AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNoviceZanimivosti

Mini električni športnik Firefly Sport za golobrade nadobudneže

Miniaturni električar, ki želi mladino uvesti v svet avtomobilizma.

Pisalo se je leto 2016, ko je britansko podjetje Young Driver Motor Cars (YDMC) predstavilo prvo otroško električno vozilo imenovano Firefly. Tokrat so njihovi inženirji postregli z novo »igračo«, ki apelira na mladež med 4. in 10. letom starosti in prihaja s prikladno končnico Sport, torej Firefly Sport.

Čeprav ima 2,1 metra dolgo vozilo izrazit športen videz, je njegova poslanica vse prej kot brezglavo dirkanje naokoli. Ideja vodilnih je namreč mladino podučiti o cestni varnosti in asfaltnemu bontonu. Nadalje so pohvalili tudi proizvodnjo mini vozila, ki bo v celoti potekala na Otoku – vključno z baterijskim sklopom.

Firefly Sport je v osnovi dvosedežno roadster z opcijsko streho za uporabo tudi v deževnih dneh. Karoserija je aluminijasta in sloni na neodvisnem podvozju, kar naj bi vozno izkušnjo približali realnim cestnim vozilom. V notranjosti je nameščen prilagodljiv digitalni prikazovalnik, ki potnike obvešča o hitrosti, uri in preostalemu dometu (napolnjenosti baterije).

Pogon tvorita dva 24-voltna elektromotorja in dve 12-voltni bateriji, kar naj bi zadoščalo za najvišjo hitrost 40 km/h. Brez skrbi, tistim mlajšim bo brzenje omejeno na 11 km/h, saj mini električar nudi izbiro prestavnega razmerja. Glede na dejstvo, da je YDMC nastal pod okriljem največje britanske šole vožnje Young Driver, je logično, da bodo miniaturna vozila na voljo zgolj za vožnjo po testnih poligonih. Le 20 funtov pripravite, kolikor bo 15-minutno veselje vaših prestolonaslednikov zahtevalo.

Blaž Likovič
foto: Firefly

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button