AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Milijon elektrificiranih BMW-jev

Zaenkrat največji delež prinaša prodaja hibridnih modelov, vendar nameravajo do leta 2025 prodati dva milijona popolnoma električnih vozil.

Bavarci so dosegli nov mejnik pod strategijo elektrifikacije, saj so prodali že milijon elektrificiranih vozil in to je šele začetek. V roku enega leta želijo to številko podvojiti, vse do leta 2025 pa nameravajo na ceste spraviti kar dva milijona izključno električnih vozil.

Kot že rečeno, je potrebno poudariti, da v tem milijonskem mejniku upoštevajo hibridne in električne modele, namreč za dobrih 70 odstotkov teh prodajnih številk poskrbijo priključno-hibridni avtomobili, kot sta recimo 330e in 530e. BMW že načrtuje novo ciljno stopničko, kar je prodaja dveh milijonov popolnoma električnih avtomobilov do leta 2025, v naslednjem obdobju do leta 2030, pa naj bi bil vsak drugi avtomobil v združenju BMW električno gnan.

Ambiciozni načrti so uresničljivi, saj je BMW že na zelo dobri poti, vsaj z vztrajno rastočo ponudbo električnih modelov, kot sta iX3 in iX SUV-ja ter štirivratni kupe i4. Zelo kmalu bodo električno družino i razširili z električno admiralsko limuzino serije 7, električnima X1 in serijo 3 – slednji se nam je s pobeglimi patentnimi fotografijami že delno razkril. Ta električna trojica se nam obeta že v prihodnjem letu, nato pa v preostalem desetletju sledi še najmanj 10 novih modelov.

Če pokukamo še k ostalim znamkam pod okriljem skupne BMW, se seveda pogledi najprej uperijo v Minija. Britanska znamka bo še pred letom 2030 postala izključno električna znamka, medtem ko bo Rolls-Royce na elektrone preklopil od leta 2030 dalje. Vse več električnih avtomobilov bo za seboj potegnilo težave pri infrastrukturi, na kar Bavarci niso pozabili, saj sočasno s partnerji, vključno s podjetjem Ionity, pripravljajo dostop do več kot 250 tisoč polnilnih točk po Evropi.

Žiga Kolman
foto: BMW

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button