AvtomobilizemNovice

MG v boj za evropske kupce z novim HS!

VIDEO: Spoznajte kompaktnega SUV-ja v svoji drugi generaciji.

Kitajski proizvajalec s prevzetim evropskim imenom MG je na festivalu hitrosti v Goodwoodu predstavil drugo generacijo svojega modela HS. Ta ohranja bencinski in priključno-hibridni pogon, ki se mu bo prihodnje leto pridružil tudi klasični hibridni, v naše salone prihaja sredi jeseni.

Kitajski lastniki na novega HS stavijo precej, predvsem na britanskem trgu, kjer se je omenjeni SUV velikostnega segmenta C uvrstil med 10 najbolje prodajanih vozil v prvi polovici letošnjega leta. Prav zato so izkoristili praznovanje jubilejne 100-letnice obstoja znamke in priljubljeni družinski voz v prenovljeni izdaji razgrnili prav na posesti Goodwood.

Kaj je novega? Začnimo pri gabaritih, kjer je HS daljši, širši in nižji oziroma po novem meri 4.655 mm v dolžino, 1.890 v širino in 1.655 mm v višino. Prtljažnik v osnovi meri 507 litrov. To nadalje pomeni nekoliko več prostora v kabini, novi HS pa ima tudi nekoliko krajše previse ob medosni razdalji 2.765 mm. Videz vozila z izstopajočo masko in tankimi žarometi sledi najsodobnejšim hišnim trendom, takisto velja za zadnje LED luči s povezanim svetlobnim trakom in z znamenito obliko črke X.

Ambient je še bolj digitaliziran, prostoren in podrejen udobju potnikov. Arhitekturo narekujeta dva povezana 12,3-palčna zaslona z visoko ločljivostjo. Osrednji multimedijski je pričakovano občutljiv na dotik, v zameno za doplačilo pa prikazuje tudi 360-stopinjski pregled okolice vozila. Voznikov informacijski po drugi strani omogoča več preglednih mimik, ki se spreminjajo v okviru ene izmed dveh možnih izbranih tem.

Pod motornim pokrovom revolucije ni. Motorno paleto še vedno zastopa malenkost nadgrajeni 1,5-litrski turbobencinski agregat, ki je lahko samostojen ali pa deluje v sklopu priključno-hibridne simbioze. V samostojni izvedbi agregat razvije 125 kW (170 KM) in 275 Nm navora, serijsko je na voljo s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, za doplačilo pa tudi s 7-stopenjsko DCT avtomatiko. Priključni hibrid na drugi strani vsebuje prav tako 1,5-litrski agregat s 105 kW (143 KM), ki mu je v pomoč dodan elektromotor z močjo 154 kW. Sistemska moč sicer ni znana, bo pa tako podkovan HS do stotice z mesta pospešil v zgolj 6,8 sekunde. Bolj zanimiv je morda podatek o avtonomiji, ki zaradi 24,7 kWh zajetne baterije znaša do 120 kilometrov.

Oba pogona sta na voljo v dveh stopnjah opremljenosti – SE in Trophy, cenik pa se v Veliki Britaniji prične pri 29.750 evrih za bencinsko oziroma pri 37.500 evrih za priključno-hibridno različico. Nadgradnja v Trophy opremo vas bo nato olajšala za dodatne slabe tri tisočake. Cenik za slovenski trg bo potrjen ob prihodu, predivoma v mesecu oktobru.

Blaž Likovič
foto: MG

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button