AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Meyers Manx 2.0: Vrnitev znamenitega buggyja v električni podobi

Legendarno rekreativno vozilo plaž in peščenih sipin vstopa v električno dobo.

Ikonični »beach buggy« Meyers Manx se po šestdesetih letih vrača na avtomobilsko sceno, vendar v povsem drugačni obliki, čeprav zunanja podoba ohranja bistvo originala. Manx 2.0, kot so poimenovali novinca, se pohvali z električnim pogonom, ki bo nudil bistveno več zmogljivosti kot njegov predhodnik.

Bruce Meyers, ustvarjalec legendarnega buggyja, je prvega Manxa predstavil davnega leta 1964. Predstavljal je enodelno karoserijo s poudarjenimi blatniki, okroglimi lučmi in odstranljivo streho, posajeno na osnovo Volkswagnovega hrošča z klasičnim bencinskim motorjem ter menjalnikom. Njegova popularnost je vztrajno rasla in v tem času obrodila številne kopija, med drugim so svojo sodobno reinkarnacijo v obliki električnega koncepta ID.Buggy predstavili tudi pri Volkswagnu.

Bruce je svoje istoimensko podjetje leta 2020 predal v roke novih lastnikov Trousdale Ventures, ki so ga nato preimenovali v Meyers Manx, LLC. Takrat se je porodila ideja izdelave moderne različice 2.0, katero je oblikoval sedanji direktor in dizajner Freeman Thomas, ki se je že podpisal pod nekaterimi znanimi avtomobili, kot sta novi Beetle ter Audi TT.

Novi Meyers Manx 2.0 za razliko od ID.Buggyja bistveno bolj sledi stopinjam originalnega modela, le da čudovito karoserijo združuje z aluminijastim monokok okvirjem in električnim pogonom. Tega sestavljata dva elektromotorja na zadnji osi s skupno močjo 151 kW (205 KM) in 325 Nm navora ter litij-ionska baterija na dnu vozila, s kapaciteto 20 ali 40 kWh. Glede na izbiro bo dometa z enim polnjenjem dovolj za 241 oziroma 483 kilometrov.

Za doseganje takšne impresivne avtonomije je zaslužna nizka masa Manxa 2.0, saj v izvedbi z manjšo baterijo na tehtnici pokaže zgolj 680 kilogramov, tisti z večjo pa 750 kilogramov, temu primeren bo tudi pospešek do stotice v samo 4,5 sekundah. V prihodnjem letu nameravajo izdelati serijo 50 primerkov, ki bodo zapeljali v roke lastnikov vključenih v razvojni program. Polna serijska proizvodnja bo sledila leta 2024, ko bo znana tudi cena.

Žiga Kolman
foto: Meyers Manx

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button