AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Mercedes za 2024 pripravlja novega štirivratnega električnega kupeja

Za osnovo modela velikost razreda CLA bodo uporabili prihajajočo MMA arhitekturo in pogonsko tehnologijo konceptnega Vision EQXX.

Vztrajno se približuje druga stopnja elektrifikacije, zato pri Mercedesu razvijajo novo linijo vstopnih premijskih električnih modelov na povsem novi platformi. Eden izmed prvih novih članov bo štirivratni kupe podobnih dimenzij kot CLA, s pogonsko tehnologijo rekordnega prototipa Vision EQXX.

Novi model bo leta 2024 predstavljen vzporedno z dvonamensko arhitekturo MMA, ki je bila sicer kljub sprejemanju motorjev z notranjim izgorevanjem, razvita primarno za električne sklope. Z dolžino v območju 4,7 metrov, bo novinec v podobnem segmentu kot CLA, vendar z določenimi oblikovnimi in tehnološkimi filozofijami modela EQXX.

Vision EQXX je ponudil okno vpogleda v prihodnost in prikazuje kaj vse je že mogoče, a veliko presežkov bo težko realizirati pri serijski proizvodnji. Kakorkoli, osnoven oblikovalski jezik bodo brez težav povzeli pri prihajajočih Mercedesovih avtomobilih, med glavnimi bo spremenjena sprednja podoba z naslikanim logotipom srebrne zveze in zaobljen nos brez črne maske, ki je sedaj značilna za družino EQ.

Po enakem receptu črpanja znanja iz prototipa EQXX poteka razvoj platforme MMA, katero bodo opremili z učinkovitejšimi elektromotorji in boljšimi baterijami, saj je že EQXX z rekordnim dometom preko 1.200 kilometrov dokazal, kaj vse je že realno mogoče. Čeprav takšnih številk pri serijskih avtomobilih ne gre pričakovati, bo naslednja generacija električnih Mercedesov vseeno predstavljala velik korak naprej. Sprememb se nadejajo tudi pri AMG-ju, saj bodo električni športni modeli od leta 2025 dalje nastajali na samostojni arhitekturi.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button