AvtomobilizemNovice

Mercedes SMNR je avtomobil virtualnega sveta

Mercedesov projekt SMNR bo zaživel le v virtualnem svetu računalniških iger.

Mercedes-Benz v projektu SMNR združuje dve stvari: strast do igre League of Legends Esports in izjemno oblikovalsko strokovno znanje. Rezultat je edinstven virtualni razstavni avtomobil, ki je nastal v procesu soustvarjanja z Riot Games, razvijalcem svetovne igre League of Legends.

Mercedesovi oblikovalci so po navdihu dinamičnega sveta igre League of Legends ustvarili vozilo, s katerim na novo določajo mejo med resničnostjo in fikcijo. “Prvič smo lahko odmisli meje materialnosti in fizike ter dali prosto pot svoji ustvarjalnosti. Zaradi virtualnega prostora ni omejitev, kaj lahko ustvarimo,« pravi Gorden Wagener, glavni oblikovalec pri Mercedesu. »Prizadevanje, da bi nenehno razvijali svoje oblikovanje in si postavljali nove izzive, se kaže v projektu SMNR. Svoji ustvarjalnosti dajemo prostor za nepričakovano.«

Projekt SMNR uteleša Mercedesovo oblikovalsko filozofijo čutne čistosti. Virtualni avtomobil na edinstven način združuje lepoto in izjemnost. Virtualnega okolja ne omejujejo proizvodni in fizikalni zakoni, zato uporaba povsem novih materialov, znanih kot metamateriali, premika meje mogočega. Dvosedežno vozilo ima na primer dinamično silhueto s sredinsko nameščeno voznikovo kabino in večjo oddaljenostjo od tal. Običajna kolesa nadomeščajo energetska polja zlita s celotno zasnovo.

Prožna energijska polja omogočajo odmik od klasičnih osi in osredotočanje na njihovo odsotnost. Poleg tega so šipe usmerjene navznoter in poudarjajo kiparski predor osi, kar v kombinaciji s kratkim zadnjim delom še poveča energičen videz vozila. Na mestih, kjer bi pričakovali podporne strukture ali trdne materiale, zasnova preseneča z bioluminiscenčnimi delci energije in dinamičnimi strukturami. Zasnovo vozila je navdihnil svet iger, še posebej pa svet LoL Esports. Temelji na dveh edinstvenih elementih: energetskem jedru in zonskih molekulah.

Zonske molekule so polprosojne plasti molekul, ki se stalno prilagajajo okolju. Molekule lahko projektu SMNR ustvarijo kakršno koli obliko in se prilagodijo trdnemu energetskemu jedru, osrednjemu oblikovnemu elementu. Polprosojna plast ne omogoča le pogleda v notranjost razstavnega avtomobila, temveč ustvarja tudi povsem nov vtis oblikovalskega jezika in zunanjega videza. Poimenovanje »Zoning Molecules« izhaja posredno iz igre League of Legends.

Bioluminiscenčni elementi oživljajo projekt SMNR, saj omogočajo tekoče spremembe oblike in gibanja. Vsak delček energije namreč predstavlja igralca in njegovega avatarja, ki se v igri League of Legends imenuje Summoner (priklicatelj), kjer tiči tudi razlog za poimenovanje SMNR. Zato posamezni delci niso le del konstrukcije, temveč tudi vir energije vozila. Igralci, navijači in njihovi priklicatelji so tisti, ki poganjajo ritmično utripajoče srce projekta SMNR in tako osvetljujejo različna območja. Kot kaže, ni napačne poti do ustvarjanja in ni boljšega ali slabšega medija, v katerem bi lahko ustvarjali. Pohvalno je, da se Mercedesovi oblikovalci ustvarjalno izražajo v novi obliki, novem mediju in za novo občinstvo. Četudi gre za virtualni avtomobil, narejen zgolj za zabavo.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button