AvtomobilizemNovice

Mercedes pomlajuje premijskega SUV-ja GLE

Za ohranjanje stika s konkurenco, so pri Mercedesu prenovili modelno linijo GLE, ki sledi novi generaciji manjšega GLC, kasneje letos pa bodo posodobili še večjega brata GLS. GLE je v trenutni obliki prispel leta 2019, ob nastopu novega Range Roverja in prihajajoči prenovi BMW-ja X5, je bil pravi čas za medživljenjsko osvežitev.

Prenova prinaša rahlo oblikovno popestritev, a najpomembnejši plati bosta tehnološka izboljšava in elektrifikacija pogonskih sklopov. Na področju oblikovanja bomo najprej opazili preoblikovan odbijače, sprednjo masko z več korma in spremenjen svetlobni zapis standardnih LED žarometov. Nekoliko drugače svetita tudi zadnji luči, pri GLE Coupe pa je sedaj AMG Line oprema z globljim difuzorjem in podaljšanimi kolesnimi loki, standardna. Notranjost se pohvali z volanom nove generacije s kapacitivnimi tipkami, zračniki so obogateni s kromiranim efektom, na voljo je tudi nekaj novih barvnih kombinacij oblazinjenja in okrasnih elementov.

Čeprav kabina ni bistveno drugačna, se v ozadju skriva naprednejši MBUX informacijski sistem prikazan na paru 12,3-palčnih zaslonov. Dodali so načine prikaza Classic, Sporty in Discreet, standardna je brezžična povezava s storitvama Apple CarPlay ter Android Auto, sistem pa bo posodobitev prejemal poreko spleta. Aktivacija terenskega načina Off-Road omogoča prikaz dodatnih informacij, v kombinaciji s 360-stopinsko kamero se ustvari presojen pogled skozi pokrov motorja, za lažje spremljanje ovir pred vozilom. K izboljšanim sposobnostim na brezpotju bo pripomogel paket Off-Road Engineering, ki doda zračno vzmetenje s 30 mm dodatnega dviga oddaljenosti od tal in ojačitve podvozja.

Zaradi blagih hibridov z 48-voltno tehnologijo in integriranim zagonskim generatorjem ter priključnih hibridov sta GLE SUV in GLE Coupé v celoti elektrificirana. Priključna hibrida se pohvalita z novim elektromotorjem s 100 kW in povečan električni doseg do 109 kilometrov, tako lahko večino vsakodnevnih poti opravimo izključno na elektriko, prav tako lahko GLE v programu Off-road na elektriko vozi tudi na terenu. Blago-hibridna ponudba obsega bencinskega GLE 450 s 3-litrskim motorjem z 280 kW (381 KM) in 500 Nm navora, 2-litrskega dizla GLE 300 d s 198 kW (269 KM) in 550 Nm navora ter 3-litrskega dizla GLE 450 d z 270 kW (367 KM) in 750 Nm navora. Priključna hibrida sta bencinski GLE 400 e z 280 kW in 600 Nm navora ter dizelski GLE 350 de z 245 kW in 750 Nm navora.

Vrh ponudbe zastopata AMG-ja, v obliki GLE 53 in GLE 63 S. Šibkejšega poganja elektrificiran 3-litrski vrstni šestvaljnik s 320 kW (435 KM) in 560 Nm navora, kar zadošča za pospešek do stotice v 5 sekundah ter najvišje hitrosti 250 km/h. Paradni konj ohranja zmogljiv 4-litrski V8 z dvema turbinama, ki ustvari 450 kW (612 KM) in 850 Nm navora (elektrika po potrebi doda 250 Nm). Stotico doseže v bliskovitih 3,9 sekundah, končna hitrost znaša 280 km/h. Več informacij, vključno s cenami in datumom prihoda na slovenski trg, bo znanih v prihajajočih mesecih.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button