AvtomobilizemGospodarska vozilaNovice

Mercedes Citan v drugo

Citan bo Mercedesov zadnji dostavnik z motorji na notranje izgorevanje, obeta se tudi električno gnana izvedenka.

Mercedes razkriva popolnoma novo, že drugo generacijo kompaktnega dostavnika Citan, s preobraženim obrazom, novejšo tehnologijo in električno izvedenko na poti. Kot prejšnjič, je tudi v drugo zasnovan na Renaultovem Kangooju, zaradi česar boste v naslednjih odstavkih zasledili mnoge podobnosti med njima, nenazadnje takoj pri sami obliki vozila. Prodajno pot bo Citan začel ta mesec, cene pa naj bi štartale pod 20 tisočakih.

S prihodom Citana, Mercedes dopolnjuje trojico lahkih komercialnih vozil, člana sta še malenkost večji Vito in veliki Sprinter, vsi se dizajnersko vse bolj približujejo potniškim modelom. Ospredje Citana krasi par ožjih LED žarometov, ponosno nameščena tri kraka zvezda in maska z značilnimi tremi linijami. Deluje precej bolj postavno od predhodnika, vsaj po besedah ustvarjalcev. Drugod bolj kot ne zrcali oblikovne poteze Kangooja, prav tako bo na voljo kot panelni dostavnika ali v različici Tourer z drsnimi vrati, steklenim okoljem in drugo vrsto sedežev.

Z rastjo na 4.498 mm dolžine v drugo ponuja več prostora, namreč sprejme lahko tovor do dolžine kar 3.050 mm. Kupci bodo lahko zbrali modela s standardno ali podaljšano medosno razdaljo, tisti s pregrado med vozniškim in tovornim prostorom bo nosil oznako Mixto. Takšen dostavnik bo vključeval inovativno zložljiv sopotnikov sedež za povečanje volumna, kot smo videli pri Kangooju. Tourerja bo mogoče opremiti z deljenimi prtljažnimi vrati (dvokrilna), druga klop se zlaga v razmerju 60:40.

Novi Citan bo zadnji Mercedesov lahki dostavnik z motorji na notranje izgorevanje, tisti trenutno na voljo pa so znani Renaultovi mlinčki. Najbolj popularen bo brez dvoma 1,5-litrski štirivaljni dizel s 75, 95 ali 116 KM, za krajše relacije bo primernejši 1,3-litrski štirivaljni turbobencinar s 102 ali 131 KM. Pri Tourerju bosta izvzeti izbiri dizlov s 75 in 116 KM. Vsi motorji so osnovno povezani s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, le najmočnejša agregata obeh okusov, bosta opcijsko sodelovala s sedemstopenjskim dvosklopčnim menjalnikom.

Zadnja, električna različica pogonskega sklopa z imenom eCitan, bo prispela v drugi polovici leta 2022. Enojni elektromotor s 102 KM in 245 Nm navora bo poganjal sprednji kolesni par, baterija bo imela 44 kWh uporabne kapacitete, dovolj za 285 kilometrov dometa po merjenju WLTP. S hitrim 75-kilovatnim priklopom jo bo možno od 10 do 80 odstotkov napolniti v 40 minutah.

Citan se od Kangooja oddaljuje vsaj pri oblikovanju notranjosti, ki prejema unikatne elemente prenesene iz ostalih Mercedesovih modelov. Mednje spadajo prestavna ročica, odprtine ventilacije, multifunkcijski volan in MBUX informacijsko-zabavni vmesnik s podporo storitev Apple CarPLay, Android Auto ter navigacijo z aktivnim osveževanjem. Namenili so mu tudi glasovnega asistenta aktiviranem s »Hey Mercedes«.

Kot pričakovano za sodobno vozilo, tudi Citan na zaostaja na področju asistenčnih in varnostnih pripomočkov. Bistveno večjo ponudbo kot poprej zastopajo Crosswind Assist (pomoč pri navzkrižnem vetru), Hill Start Assist za lažje speljevanje v klanec in opozorilnik utrujenosti. Tourer dodatno prejme še aktivno ohranjanje voznega pasu, zaviranje v sili in prepoznavanje prometnih znakov z aktivnim omejevalnikom hitrosti, opcijsko mu lahko dodamo že aktivni tempomat Distronic s samodejnim krmiljenjem.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button