AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Mercedes Citan bo dobil električnega naslednika

Mercedes bo razširil portfelji električnih vozil z novim praktičnim EQT, zamenjavo starajočega Citana.

Pregrinjala je odvrgel konceptni Mercedes EQT, s katerim predstavljajo prihajajočega kompaktnega kombija, namenjenega aktivnim kupcem ali poslovni rabi. Končen serijski model, popolnoma električen član razreda T, bo razkrit prihodnje leto.

Konceptni EQT je zelo podrobna reprezentacija produkcijske izvedenke z oblikovanjem, ki v uvaja premijski občutek, kar po Mercedesovem mnenju manjka v tem segmentu aktivnih prostočasnih vozil. Veliko oblikovnih in tehničnih elementov si bo delil z novim razredom T, bencinsko in dizelsko alternativo. Kot smo že pred kratkim razkrili, si bosta oba prostočasna mini kombija platformo sposodila pri Renault-Nissan-Mitsubishi navezi, s tem bosta tudi dimenzijsko podobna.

EQT v konceptni obliki v dolžino meri 4.945 mm, je 1.863 mm širok in 1.826 mm visok, tako je malenkost večji od najnovejšega Volkswagna Caddy. Na sprednjem delu ga odlikuje elegantna maska ujemajoča z ostalimi EQ modeli, s tankima žarometoma in veliko značilno oblikovano masko. Zadek krasi vzdolžna LED osvetlitev, na straneh pa najdemo obvezna drsna vrata za zadnje potnike. Kljub vsemu gre še za prototipa, na kar nakazujejo tudi nekatere posebnosti, kot je električna rolka v prtljažniku, zlite kljuke vrat, neobičajno oblikovana panoramska streha in ogromna 21-palčna platišča.

V notranjosti je koncept oblečen v belo Nappa usnjeno oblazinjenje, polepša ga ambientalna osvetlitev, kljub modernosti pogona pa ohranja veliko prestavno ročico in analogne merilnike. Vmes se sicer nahaja dokaj velik digitalni zaslon z vsemi potrebnimi voznimi informacijami, medtem ko je na sredini armaturke nameščen srednje velik zaslon na dotik. Programska oprema je opremljena s sistemom umetne inteligence, ki se uči voznikovih rutin, s sporočanjem aktualnih podatkov na cestah in »over-the-air« posodobitvami.

O pogonskem sklopu Mercedes ni izgubljal besed, oziroma razkrili niso ničesar podrobnega. Ker si podvozje deli s tretjo generacijo Renaulta Kangoo ZE, bi ga lahko poganjala enaka baterija in elektromotor. Izključno električen Kangoo uporablja na sprednji osi nameščen elektromotor s 75 kW (102 KM) in 254 Nm navora. Energijo mu odvaja 44 kWh baterija, dovolj za 265 kilometrov dometa in z najhitrejšim 75 kW polnjenjem.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button