AvtomobilizemE-MobilnostNovice

Mercedes-Benz čez 9 let le še na elektriko!

Nemška zvezda je razkrila svoje megalomanske elektro načrte.

Koncern Daimler AG gre s polnim plinom v elektrifikacijo, saj so vodilni pri koncernu znotraj katerega izstopa Mercedes-Benz razkrili, da bodo do leta 2030 razvili nove tri lastne platforme za električna vozila in odprli kar osem obratov za proizvodnjo akumulatorskih baterij. Vse skupaj naj bi bilo ocenjeno na neskromnih 40 milijard evrov, vse z namenom uloviti in prehiteti ameriško Teslo.

Kljub vsem zgornjim trditvam so dodali, da bodo električna vozila tržili le tam, kjer bodo razmere to dopuščale, medtem pa korporacija ostaja zvesta klasičnemu pogonu vozil.

Precej drzna je bila tudi napoved razvoja električnega vozila, ki se trenutno še skriva pod oznako EQXX. Ta naj bi imel avtonomijo daljšo kot 1.000 kilometrov, medtem pa naj bi na sto kilometrov porabil manj kot deset kilovatnih ur. Tri zgoraj omenjene platforme so namenjene široki množici vozil. Prva in morda najbolj klasična je imenovana MB.EA, ki je namenjena srednje velikim in velikim osebnim vozilom, zatem prihaja AMG.EA, ki bo namenjena visokozmogljivim različicam, ter nenazadnje še VAN.EA, na kateri bodo inženirji snovali kombinirana vozila.

Baterijski sklopi bodo nastajali na osmih mestih od katerih bod štirje obrati locirani v Evropi. V fazi gradnje je nov center za recikliranje odpadnih baterij, ki nastaja v nemškem Kuppenheimu in bo pričel z obratovanjem čez dve letil.

Vendar od kod razlogi, za tak masoven prehod na električna vozila, medtem ko podporna infrastruktura stoji v zastoji? Evropska komisija je namreč predlagala prepoved prodaje vozil z bencinskim, dizelskim ali hibridnim pogonom z letom 2035, vendar za dokončno potrditev predloga potrebujejo pozitivno mnenje Evropskega parlamenta.

Blaž Likovič
foto: MB

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button