AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Mercedes-Benz bo gradil lastno omrežje hitrih polnilnic

Teslino omrežje hitrih polnilnic Supercharger bo kmalu prejelo konkurenco, saj nameravajo pri Mercedesu do konca desetletja postaviti mrežo kar 10 tisoč novih polnilnic po celotni Evropi, severni Ameriki in na kitajskem.

Ključna poteza za širitev električne mobilnosti bo svoj zagon najprej doživela na severnoameriškem področju, kjer bodo z letošnjim letom začeli izgradnjo 400 polnilnih središč z več kot 2.500 hitrimi polnilnicami, z vzpostavitvijo tamkajšnjega omrežja naj bi zaključili do leta 2027. Zatem je načrtovana širitev v Evropo in na Kitajsko, na koncu nameravajo v omrežje vključiti preko 10 tisoč polnilnic.

Polnilne postaje ali »hubi« bodo glede na lokacijo obsegali med 4 in 30 hitrih polnilnic z največjo močjo 350 kW, vsekakor pa to ne bodo le suhoparne polnilnice, temveč bodo ponujale premijsko ter trajnostno doživetje. Lastniki električnih Mercedesov bodo lahko namreč prek aplikacije Mercedes me Connect na daljavo rezervirali polnilno mesto, prav tako bodo postaje za razliko od ostalih obsegale streho, ponudbo s hrano in pijačo, toalete, varnostne kamere in osvetlitev za večjo varnost. Seveda pri polnjenju ne bodo izvzeti lastniki ostalih avtomobilskih znamk, le da bodo vozniki Mercedesov deležni dodatnih ugodnosti.

Mercedesove polnilne postaje bodo napajali z zeleno energijo, za kar bodo zaslužni pri partnerju MN8 Energy, enem največjih ameriških dobaviteljev solarne energije in baterijskih rešitev, pri postavljanju omrežja bo sodelovalo tudi kalifornijsko podjetje ChargePoint. Zajetna investicija v izgradnjo širokega omrežja bo samo v severni Ameriki presegla mejo milijarde evrov, medtem bodo še vedno nadaljevali sodelovanje s ponudnikom polnilne tehnologije Ionity.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button