AvtomobilizemNovice

Mercedes-AMG GT Track Series: Najmočnejši produkt iz Affalterbacha

GT Track Series je dirkaško nastrojena različica najbolj zmogljivega legalnega AMG-ja.

Mercedes-AMG je z najnovejšim članom ekipe Black Series postavil številne mejnike, ki jih sedaj z dirkaško različico Track Series pomikajo še dlje.

Zadnji mega produkt iz Affalterbacha, AMG GT Track Series, poganja utečen 4-litrski twin-turbo V8 motor s »flap-plane« ročično gredjo, kot standardnega Black Series. Nadgradili so ga vbrizgom goriva motošportne specifikacije in ostalimi manjšimi izboljšavami, kar poskrbi za dvig moči iz 730 KM in 800 Nm navora na 734 KM ter 850 Nm. Poslovil se je sedemstopenjski dvosklopčni samodejni menjalnik, njegovo vlogo je prevzel šeststopenjski sekvenčni dirkaški menjalnik proizvajalca Hewland.

Na področju vzmetenja je Track Series prejel nove nastavljive Bilstein blažilnike in nastavljive ojačitve proti nagibanju. Platišča so lahka 18-palčna kovana, obuta v oprijemljive pnevmatike 325 mm široke pnevmatike za zadku. Za platišči se skrivajo nove motošportne zavore s kovinskimi kolutmi (390 mm spredaj in 355 mm zadaj), v katere na sprednji osi grizejo šestbatne čeljusti in štiribatne zadaj.

Visoko stopnjo mehanskega oprijema spremlja nova aerodinamika za dodaten potisk avtomobila k tlom. Najbolj očitna pridobitev je veliko nastavljivo zadnje krilce, s podobno zasnovo kot pri Balck Series, na nasprotnem koncu pa najdemo prav tako nastavljiv spodnji del odbijača (splitter). Zaradi obsežne uporabe ogljikovih vlaken je Track Series shujšal na 1.400 kilogramov, kar je sicer še vedno 100 kilogramov več od GT3 dirkalnika.

Ker gre za namenski dirkalnik, je notranjost udobje nadomestila z obveznimi spremembami, saj ni več nobenega oblazinjenja, sedeža sta izrazito školjkasta, veliko je surovih karbonskih površin, a še vedno ostaja klimatska naprava. Za dodatno varnost bo poskrbela varnostna kletka pritrjena na samo zasnovno avtomobila, skupaj z večtočkovnimi pasovi in gasilnim sistemom.

Krotenje Track Series bo potekalo preko edinstvenega volana razvitega v sodelovanju s podjetjem Cube Controls, ki se ukvarja z dirkaškimi simulatorji, zadaj pa se namesto klasičnih digitalnih merilnikov skriva Bosch Driver Display enota. Med raznimi stikali bomo našli tudi gumba za 12-stopenjsko nastavljiv ABS in sistem za nadzor oprijema.

Za Mercedesa-AMG GT Track Series bodo morali srečni kupci odšteti najmanj 369 tisoč evrov (seveda brez davka), k tem znesku pa spada tehnična podpora s strani ekipe HWA AG. Iz Affalterbacha bo zapeljalo le 55 primerkov divjega dirkalnika, kar sovpada s 55. obletnico AMG-ja.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-AMG

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button