AvtomobilizemNovice

Maseratija MC20 v čast predhodniku MC12

Izdaji Icona in Leggenda slovita uspehe MC12 Stradale ter GT1.

Maserati obeležuje 20. obletnico ponovne udeležbe v motošportu z dvema posebnima izdajama modela MC20 – Icona in Leggenda. Modela slavita zapuščino predhodnika MC12, s katerim se je Maserati leta 2004 po 37-letnem premoru zmagoslavno vrnil na dirkališča. MC12 je bil predstavljen v cestno legalni in dirkaški obliki, slednja je postavljala nova merila v prvenstvih GT, kot navdih pa je prispeval pri nastanku modela MC20.

Vsaka posebna izdaja je omejena na 20 primerkov in se ponaša z edinstveno okrašeno karoserijo in oblikovnimi elementi, ki spominjajo na dirkaško zgodovino modela MC12. MC20 Icona s poslikavo v kombinaciji barv Bianco Audace Matte in Blu Stradale je poklon modelu MC12 Stradale. Icona je opremljena s personaliziranimi dodatki iz programa Fuoriserie, kot so kromirana platišča z modrimi logotipi trizoba, modre zavorne čeljusti in pokrov motorja iz ogljikovih vlaken, kar odraža prefinjen etos prilagajanja.

Podobno tudi različica MC20 Leggenda v barvah Nero Essenza in Digital Mint Matte povzema barve modela MC12 GT1, ki je z ekipo Vitaphone Racing dosegel velike uspehe. Leggenda je v oddelku Fuoriserie našel komponente, kot so trizoba platišča v barvah Nero Lucido in Nero Opaco s pokrovčki v barvi mentola, črne zavorne čeljusti ter prepoznavne rumene logotipe znamke na rešetki, vratih in C stebričku. Obe posebni izdaji se ponašata z dirkaško navdihnjeno notranjostjo z monokok školjkastima sedežema, na katerih sta izvezena logotip Trident in imeni posameznih modelov. Seznam dodatne opreme obsega ozvočenje Sonus faber, paket notranjosti iz ogljikovih vlaken, elektronski diferencial z omejenim zdrsom, dvig vzmetenja in napredne varnostne sisteme. Vsak avtomobil ima tudi obeležilno plaketo, ki označuje ekskluzivnost, z napisom “Icona. Una di 20” ali “Leggenda. Una di 20.”

Prihod the dveh omejenih serij je počastitev Maseratijeve bogate dirkaške zgodovine, zlasti obdobja med letoma 2004 in 2010, ko je dirkalnik MC12 GT1 v prvestvu FIA GT osvojil kar 27 zmag, od tega tri na zahtevni dirki 24 ur Spa, in več ekipnih, vozniških in konstruktorskih naslovov.MC12 Stradale, pod katerim se je podpisal slavni Giorgetto Giugiaro, je poganjal Ferrarijev 6,5-litrski V12, s pomočjo katerega je postal najhitrejši Maseratijev serijski avtomobil s končni hitrostjo 330 km/h in pospeškom do stotice v 3,8 sekunde. Proizvodnja je bila takrat omejena zgolj na 50 enot. Modela MC20 Icona in MC20 Leggenda povzemata zapuščino legendarnega model in simbolizirata povezavo med Maseratijevo bogato preteklostjo ter obetavno prihodnostjo s pridihom tradicije.

Žiga Kolman
foto: Maserati

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button