AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Maserati se s Formulo E vrača na dirkaške steze

Maserati bo z vrnitvijo v motošport postal prva italijanska znamka v prvenstvu Formule E.

Po dvanajstletnem premoru se na dirkaško sceno končno vrača italijanski trizob, ki je za naslednje leto napovedal nastop v prvenstvu Formule E. S to potezo bo Maserati postal prva italijanska znamka udeležena v formuli moderne dobe in tako prehitel oba velika rivala, Ferrarija in Alfo Romeo.

Maseratijevi vodilni so mnenja, da bodo z veliko vrnitvijo na dirkališča in navsezadnje z vstopom v Formulo E, močno spodbudili prodajo prihajajočih električnih serijskih modelov, obenem pa bodo pridobljena znanja na področju električnih bolidov, pripomogla k hitrejšem razvoju tehnologije. V letošnjem letu se nam obetata prihoda novega Grecale SUV in GranTurisma, oba na voljo tudi z električnim pogonskim sklopom.

Na obzorju je tudi električna različica superšportnika MC20 in kot kaže, je velika možnost sovpada razkritja teh novih avtomobilov, s prihodom dirkalnika razreda Formule E. Jean-Marc Finot, višji podpredsednik motošportnega oddelka pri Stellantisu, je dejal: »Vrnitev Maseratija na dirkališča je za Stellantis Motorsport velika čast.« Poleg zgodovinskega pomena, bo Maserati Formula E nekakšen tehnološki laboratorij za pospešen razvoj visoko zmogljivih električnih pogonov in inteligentne programske opreme, kasneje namenjene serijskim avtomobilom.

Električna formula bo za Maseratija velik zalogaj, saj morajo glede na zgodovinske uspehe ohraniti visok ugled in doseči številna visoka pričakovanja. V najboljših časih so dosegali vrhunske rezultate skoraj na vseh dirkaških področjih, svojo prvo mejno lovoriko so namreč osvojili že davnega leta 1926, ko so z dirkalnikom Tipo 26 dosegli razredno zmago na prvenstvu Targa Florio.

Še odmevnejša je bila zmaga v skupnem seštevku prvenstva Formule 1 leta 1957, kamor sta jih povedla legendarna voznika Juan Manuel Fangio in Stirling Moss. V času novejše zgodovine so z divjim dirkalnikom MC12 v prvenstvu FIA GT pobrali kar 22 zmag in 14 naslovov prvakov, vključno s tremi zmagami na vztrajnostni dirki 24 ur Spa-Francorchamps. Tudi vi nestrpno pričakujete, kakšen šov nam bodo pripravili pri trizobu? Do prihoda skoraj neslišnega bolida, pa se lahko naužijemo vrhunske simfonije nikoli pozabljene legende.

Žiga Kolman
foto: Maserati, YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button