AvtomobilizemNovice

Maserati MC20 počasi razkriva svoje sposobnosti

Dovolj dober zvok za superšporten avtomobil?

Maserati je v dobi preoblikovanja, saj ga Stellantis vodi v osvežitev celotne prodajne ponudbe in dodajanje novih modelov. Glavni dobičkonosni konj italijanske znamke bo postal križanec Grecale, vrhunec pa bo predstavljal superšportnik MC20, ki dokazuje, da pri trizobu v osrčju še vedno skrivajo veliko športnosti.

Zmogljiv stroj bo vse od zasnove razvit popolnoma na novo in ne z uporabo sposojenih delov sorodne Alfe Romeo, kar je bilo sprva mišljeno. Novega MC20 so pri Motorsport magazinu izpustili iz verige in preizkusili njegovo zmogljivost do hitrosti 200 km/h. V Corsa voznem načinu, kombiniranem z »launch control« sistemom se MC20 do stotice požene v manj kot 2,9 sekundah. Do 200 km/h potrebuje malenkost manj kot 8,8 sekund.

Čeprav njegova zmogljivost navdušuje, zvok 3-litrskega twin-turbo V6 motorja imenovanega Nettuno nekoliko razočara. Res je, da gre pri testnem primerku za evropsko specifikacijo z obveznim bencinskim filtrom delcev (OPF), ki občutno vpliva na kakovost zvoka. Primerki namenjeni severni Ameriki ali ostalim manj emisijsko reguliranim trgom bodo zagotovo lepše zapeli.

Kupejevski izvedenki MC20 bosta sledila še kabriolet in neslišna električna alternativa, oba pa bosta precej težja od lahkotnega kupeja s 1.500 kilogrami. Še bolj bo poskok mase opazen pri električnem modelu, bo pa zaradi takojšnjega podajanja večje količine navora bistveno bolje pospeševal kot bencinsko gnana izpeljanka. Z MC20 se Maserati vrača k svojim koreninam, kljub večji popularnosti SUV-jev Levante in Grecale bo pripomogel k dvigu znamke v konkurenci proizvajalcev zmogljivih avtomobilov.

Žiga Kolman
foto: Maserati

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button