AvtomobilizemNovice

Maserati MC20 Cielo: Z vetrom v laseh do 320 km/h

Maserati razkriva novega spyderja ravno pravi čas za poletne užitke.

Naposled je pripeljal privlačen novi Maseratijev spyder z zložljivo streho, kot nalašč za prijeten začetek letošnjega poletja z vetričem v laseh. V osrčju še vedno rohni enak 3-litrski Nettuno V6 s prijetno zvočno spremljavo kot pri kupeju, vendar bodo užitki ob zloženi strehi podvojeni.

Prav zaradi zmogljivega motorja, ki ustvari 630 konjskih moči in 730 Nm navora, dovolj za doseg stotice v treh sekundah, 200 km/h v 9,2 sekundah in najvišjo hitrost 320 km/h. Ker je Cielo pod površjem praktično identičen kupeju, sedi na enakem aktivnem vzmetenju, masa pa je zaradi mehanizma strehe višja le za 65 kilogramov – kupe tehta 1.540 kilogramov.

Skoraj celoten strešni panel je izdelan iz stekla in se ob pritisku gumba elektronsko zloži ali odpre v zgolj 12 sekundah, zaradi opremljenosti s polimerno LCD tehnologijo, se lahko steklo v tisočinki sekunde spremeni iz prosojnega v netransparentnega. Elektrokromatska streha je tako primerna za uporabo v vseh temperaturah in ne vpliva na izdatno segrevanje notranjosti.

MC20 Cielo je izdelan na enaki karbonski monokok zasnovi kot kupejevski brat, le da so plasti ogljikovih vlaken nekoliko prilagodili s poudarkom na večjo torzijsko togost, kar je nujno ob izgubi strešne strukture, še močnejšo šasijo bodo pripravili za prihajajočega povsem električnega MC20.

Med novimi oblikovnimi elementi so nove zračne odprtine, dva zadnja loka med katerima je manjše steklo in reže za odvajanje vročega zraka iz motorja. Na pokrov zložljive strehe so nanesli ogromen Maseratijev logotip, da vozniki slučajno nebi pozabili, s katerim avtomobilom drvijo po odprti cesti.

V notranjosti MC20 Cielo bistvenih sprememb ne bomo našli, z izjemo novega digitalnega gumba za izbiro voznih profilov, ki je nadomestil vrtljivo stikalo, sicer ohranja odlično ozvočenje, digitalne merilnike in 10,25-palčni osrednji informacijski zaslon. Začetek prodaje nebeškega Maseratija je predviden v prihodnjem letu, s ceno v območju 270 tisoč evrov.

Žiga Kolman
foto: Maserati

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button