AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Maserati GranTurismo Folgore: prvič tudi na elektriko

Najbolj poskočnega novega Maserati GranTurism bo poganjala čista elektrika.

Maserati je poleg novega bencinskega GranTurisma predstavil povsem električno različico Folgore, ki v domačem jeziku pomeni »strela« in s katero nakazujejo prihodnje smernice znamke. Če se klasični V6 GranTurismo še oklepa tradicije mogočnega italijanskega imena, Folgore vstopa v novo dobo visoke, a neslišne zmogljivosti.

Kot že omenjeno, bo vrh cenovne in zmogljivostne ponudbe predstavljal električni GranTurismo Folgore, katerega sklop s tremi elektromotorji in štirikolesnim pogonom premore nazivno moč kar 1.183 KM. Dejanska uporabna moč se ustavi pri še vedno mogočnih 560 kW (760 KM) in 1.350 Nm navora, vendar prav prva številka nakazuje na prihod še bolj nastrojenih izvedenk. Zaradi lahkotne zasnove obogatene s kakovostnimi materiali, se je masa kljub bateriji ustavila pri 2.260 kilogramih, kar odklepa pospešek do stotice v samo 2,7 sekundah in najvišjo hitrost 320 km/h.

Glavni krivec za 465-kilogramski dvig mase je zajetna 92,5 kWh (83 kWh neto) baterija, ki shranjuje dovolj energije za vsaj 450 kilometrov dometa in se zavoljo 800-voltne arhitekture polni z največjo hitrostjo 270 kW – petminutni postanek povrne 100 kilometrov dosega. Komplet vzmetenja in zavor je enak kot pri klasičnem GranTurismu, vendar se Folgore pohvali še z učinkovitim regenerativnim zaviranjem s prilagodljivimi stopnjami intenzivnosti preko obvolanskih ročic.

V osnovi so enaki tudi vozni profili, z dodatkom štirih posebnosti. Program za povečanje dometa Max Range zmanjša odzivnost stopalke za plin in zniža hitrost na 80 km/h, športen način Corsa odklene možnost prilagajanja delovanja vektoringa navora, program Max Boost je idealna izbira za popolno pospeševanje z mesta, Endurance pa se z nadzorovanjem temperature baterije osredotoča na dolgotrajne obremenitve na stezi – spodoben sistem uporablja Maseratijevo moštvo v prvenstvu Formule E. Pomanjkanje zvočne spremljave bencinskega motorja, ki je velikokrat ključna za pristno doživljanje športne vožnje, so poskusili rešiti z izdelavo unikaten zvočne spremljave. Naravno akustično melodijo elektromotorjev so okrepili z zvočnimi efekti tradicionalnih Maseratijevih V8 motorjev.

Z izjemo aerodinamično učinkovitejše sprednje maske, se GranTurismo Folgore bistveno ne razlikuje od svojih bencinskih bratov, se pa zaradi zmanjšanih zračnih zarez pohvali z nižjim količnikom zračnega upora – 0,26 Cd v primerjavi z 0,28 Cd pri V6 modelih. Pri Maseratiju zatrjujejo, da je GranTurismo Folgore s 1.353 mm višine najnižji električni grand tourer na trgu, kar so dosegli s pretkanim pakiranjem baterije v obliki črke T, obenem takšna postavitev ne povzroča višjega sedalnega položaja, le prtljažni prostor je skrčen na 270 litrov.

Več ali manj identični notranjosti so namenili nekaj drugačnih materialov in tekstur, ki poudarjajo elektrificirano naravo ter usmeritev k trajnosti. Tehnološko plat zastopajo 12,2-palčni digitalni merilniki, 12,3-palčni osrednji zaslon na dotik in 8,8 plačni zaslon za namene klimatske naprave. Električno specifični programi so dostop do polnilne aplikacije s podatkovno bazo 335 tisoč polnilnih postaj po celotni Evropi, EV Routing 2.0 za načrtovanje poti s predvidevanjem optimalnih postankov na polnilnicah in Dynamic Range Mapping 2.0 za izračunavanje dometa glede na status baterije ter način vožnje.

Za električnega trizoba bo potrebno odšteti občutno več kot za osnovnega GranTurismo Modena V6 s ceno v območju 170 tisočakov, saj naj bi vstopna cena dosegla 230 tisoč evrov. Prve primerke bomo na cesti opazili v poletnih mesecih prihodnjega leta.

Žiga Kolman
foto: Maserati

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button