AvtomobilizemNovice

Mansory MCX Pergusa: Maseratijev superšportnik na steroidih

Karbonska mojstrovina bo krasila garažo samo petih kupcev.

Bavarski predelovalec, znan po abstraktnih umetninah na štirih kolesih, se rad loteva italijanskih super- in hiperšportnikov. Tokrat so se pri Mansoryju lotili novega Maseratija MC20, katermu so namenili dramatično preobrazbo karoserije, razkošno preoblečeno notranjost in zajetnejšo konjenico pod motornim pokrovom.

Kourosh Mansory, izvršni direktor in ustanovitelj podjetja Mansory Design, je poudaril pomen Maseratija v avtomobilski zgodovini. Poudaril je, da je Maserati MC20 odlično osnovno vozilo, ki se dobro ujema z zahtevami in željami strank podjetja, saj ponuja številne možnosti predelave. Po izdaji Mansory First Edition in kasnejše brezstrešne različice Cielo, predstavljajo še eno izpeljanko MC20, Mansory MCX Pergusa, katero krasi karoserija v celoti izdelana iz ogljikovih vlaken.

Tovrsten ekskluzovni superšportnik bo omejen na samo pet enot. Njegov presenetljiv videz poudarjajo močno povečani dovodi zraka v karbonskem sprednjem odbijaču, ki zagotavljajo optimalen pretok zraka do hladilnikov. Posebej razvit spodnji del sprednjega odbijača in dodatne lopute izboljšujejo aerodinamiko ter povečujejo oprijem sprednje osi. Stranski profil odlikujejo postavni kolesni loki in zajemi zraka s pritrjenim krilcem, ki sega do okvirja vetrobranskega stekla. Karbonski pokrov motorja dodatno pomaga pri hlajenju okrepljenega motorja Nettuno, ki je nameščen vzdolžno pred zadnjo osjo. Zadaj je športnik zaključen z večjim spojlerjem, dvojnim difuzorjem s sredinsko zavorno lučjo in izpušnim sistemom s štirimi cevmi.

Mansoryjevi inženirji so tako kot zunanjosti, posebno pozornost namenili pogonskemu sklopu, saj 3-litrski V6 podprt s parom turbopolnilnikov zdaj ustvari 750 KM in 880 Nm navora. To so dosegli z vgradnjo nove elektronike motorja in pretočnega izpušnega sistema, rezultata pa sta pospešek do stotice v samo 2,6 sekunde ter najvišja hitrost 335 km/h. Impresivne zmogljivosti omogočajo bliskovit dvosklopčni menjalnik, štirikolesni pogon, novi elementi podvozja in komplet 21- ter 22-palčnih kovanih platišč s sredinskim zaklepom obutih v športne pnevmatike.

Močno preobražen notranjo ambient MCX Peraguse je v celoti izdelan po meri, predstavitveni primerek izkazuje kombinacijo oranžne in črne barva. Skoraj vse površine so odete v mehko usnje z natančno izdelanimi podrobnostmi, v oranžno so odeti varnostni pasovi s črnimi logotipi Mansory, iz usnja so prav tako podloge za noge in tla, ostali okrasni elementi so izdelani iz ogljikovih vlaken.

Žiga Kolman
foto: Mansory

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button