AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Lotus s štirimi novimi električnimi modeli do leta 2026

Od teh štirih bosta dva SUV-ja, vsi bodo nastajali na kitajskem.

Dražilna fotografija britanskega proizvajalca nakazuje prihodnost električne ponudbe, sestavljene iz petih modelov, če vključujemo že razkritega hiperšportnika Evija. V naslednjem letu se bo pridružil velik SUV z razvojno oznako Type 132, v 2023 pa bomo videli štirivratnega kupeja podobnih proporcij, kateremu so namenili oznako Type 133, postal pa bi lahko neposreden tekmec Tesle Model S.

SUV srednjega ali D- segmenta znan pod imenom Type 134 je načrtovan za leto 2024, glede na dimenzije s bo uvrstil med BMW iX3 in Mercedes-Benz EQC. Kljub prihodu dveh SUV-jev in štirivratnega kupeja, bodo ostali zvesti svojim koreninam, saj se pripravlja tudi električen športen model, ki ne bo zamenjava nove bencinske Emire, ampak bo vzporedno prodajana čista alternativa.

Trije izmed planiranih modelov bodo zasnovani na nedavno razkriti Lotusovi Premium Architecture platformi, razviti s strani matičnega podjetja Geely, namenjeni izdelavi vozil »življenjskega sloga«, torej SUV-jev in podobnih. Medosja premijske arhitekture bodo merila od 2.998 do 3.100 mm, mogoča bo vgradna baterijskih sklopov s kapaciteto do 90 do 120 kWh, arhitektura elektrike bo 800-voltna, kot pri Audijevi/Porschejevi zasnovi J1. To pomeni ultra hitro 350 kW polnjenje in možnost uporabe elektromotorjev zmožnih avtomobile do stotice pognati v manj kot treh sekundah. Pri športnem modelu že vemo za uporabo Electric Sport Car Architecture (ESCA) platforme, na kateri bo slonela tudi naslednja generacija Alpine A110.

Lotusov portfelj avtomobilov »življenjskega sloga« bodo izdelovali na kitajskem, natančneje v novi tovarni v Wuhanu. Ja, tisti Wuhan! Investicija v izgradnjo novega obrata bo njihov proračun zmanjšala za 900 milijonov evrov, bo pa tovarna v polnem razmahu sestavila 150 tisoč novih vozil letno. V okolici bodo odprli še novo tehnološko podružnico, Lotus Technology kampus, pri kateri jim je z investicijo pomagal NIO, tako bodo s skupno močjo raziskovali EV tehnologijo prihodnosti. Razvoj in izdelava modelov športnega segmenta bosta ostala na domačih britanskih tleh.

Žiga Kolman
foto: Lotus

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button