AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Lotus Evija v čast brazilskega prvaka Fittipaldija

Osmerica Lotusov Evija izdelanih v slogu Formula 1 bolida Type 72 je že razprodana.

Če ste menili, da se Lotus pri iskanju dodatnega zaslužka ne bo poslužil legendarnih dirkalnikov, potem ste se motili. Čeprav pravijo, da gre za proslavitev oziroma obeležitev enega najpomembnejših dirkalnikov Formule 1, vemo kje tiči glavni razlog za prihod izredno omejene serije električnega hiperšportnika Evija.

Po zgledu lansko leto razkritega Radford Type 62-2 razvitega v sodelovanju z Jensonom Buttonom, je letos Lotus izdelal nekakšno svojo variacijo Evije, v čast brazilskega F1 prvaka Emersona Fittipaldija in Lotusa 72, ki ga je popeljal do prvega naslova leta 1972. Od takrat je minilo že pol stoletja in to dolgo dobo je preživelo le osme primerkov inovativnega stroja, kjer tiči tudi razlog za izdelavo zgolj osmih primerkov Evije Fittipaldi – vsi so že razprodani.

Kot se spodobi, so celotnega hiperšportnika okrasili v kombinacijo črne in zlate, vključno z zunanjo podobo, stopalkami, oblazinjenjem in ročno všitim podpisom Fittipaldija na armaturni plošči. Za piko na i poskrbi vrtljiv gum na sredinski konzoli, izdelan iz recikliranega aluminija pridobljenega iz preživelega dirkalnika Type 72.

Častni gost Emerson Fittipaldi je dejal: »Fantastično je, da sem se ob tako posebni priložnosti vrnil v Hethel (dom Lotusa). Resnično sem užival v sodelovanju pri tem projektu in razkritje avtomobilov nekaterim novim lastnikom je bila čudovita izkušnje čudovita izkušnja. Priložnost, da sem na testni stezi v Hethelu vozil tako vozilo Evija Fittipaldi, kot svoj zmagovalni dirkalnik Formule 1 Type 72, je bila nepozabna.«

Vsekakor ni potrebno dvakrat poudariti izjemnih številk zmogljivosti hiperšportnika Evija, ki se baha s štirimi elektromotorji in skupno močjo 2.039 KM ter 1.704 Nm navora, kar ga uvršča na sam vrh najmočnejših serijskih avtomobilov. Do stotice se izstreli v manj kot treh sekundah, potovanje do 300 km/h traja zgolj devet sekund, najvišja hitrost znaša 350 km/h. 93 kWh baterija na krovu zagotavlja dovolj energije za 402 kilometra dometa, kar bo seveda težko doseči z zlorabljanjem stopalke za plin.

Žiga Kolman
foto: Lotus

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button