AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Lotus Emeya napolnjena v rekordnih 14 minutah

Od 10 do 80 odstotkov seveda, kar je vsekakor pomemben dosežek.

Lotusov prvi električni hiper-GT Emeya je postavil nov rekord v času polnjenja na javnem omrežju. Emeya se lahko s 400-kilovatno hitro polnilnico za od 10 do 80 obstotkov napolni v samo 14 minutah. Prelomen dosežek je potrdilo tudi globalno svetovalno podjetje P3, ki je Emeyo v svojem indeksu P3 Charging Index za Azijo za leto 2023, uvrstilo na mesto najhitreje napolnjenega električnega vozila, s čimer je prehitela konkurente, kot so Mercedes EQS, BMW i7 in Tesla Model Y.

Emeyina največja moč polnjenja dosega 402 kW, v povprečju pa 331 kW, kar je bistveno več kot pri tekmecih. Tako lahko v samo 10 minutah pridobite do 310 kilometrov dosega, zahvaljujoč stopnji porabe energije 18,7 kWh/100 km. Sposobnost hitrega polnjenja vozila je dosežena s strukturo baterije cell-to-back, ki omogoča 20 odstotkov več celic na istem prostoru, in novo arhitekturo hladilnega sistema, ki izboljšuje toplotno zmogljivost in učinkovitost baterije.

Lotus želi poenostaviti lastništvo električnega vozila s celovitim ekosistemom za polnjenje. Pri tem sodeluje s podjetema Bosch in Mobilize Power Solutions, ki zagotavljata dostop do več kot 700 tisoč javnih polnilnic v 30 evropskih državah in rešitve za polnjenje na domu. Lotus ponuja tudi polnilno kartico in aplikacijo Lotus Cars, ki omogočata nemoten dostop do polnilnega omrežja, sledenje zgodovini polnjenja, upravljanje stroškov in spremljanje stanja baterije vozila na daljavo.

Poleg tega informacijski sistem Lotus HyperOS vključuje inteligentno usmerjanje električnih vozil, ki voznikom pomaga poiskati javne polnilnice, zmanjšuje bojazni pred dosegom in optimizira čas potovanja. Lotus je za dodatno izboljšanje polnilne infrastrukture razvil nabor komercialnih polnilnih rešitev, ki so namenjene prihodnjim vozilom z 800-voltnimi polnilnimi sistemi – Emeya in električni hiper-SUV Eletre.

Emeya, kot vodilni model v Lotusovi liniji premijskih električnih vozil, pooseblja ambicijo podjetja, da do leta 2028 postane popolnoma električna znamka. V celoto združuje Lotusovo oblikovalsko in inženirsko dediščino z najsodobnejšo tehnologijo ter postavlja nova merila v segmentu športnih električnih avtomobilov. Dobava kupcem se je na Kitajskem začela marca leto, do tretjega četrtletja pa bo prodaja stekla na stari celini.

Žiga Kolman
foto: Lotus

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button