AvtomobilizemNovice

Levorg STI: Subarujev prepovedani sad

Pogrešate dobre stare čase posebnih serij Imprez? Njihov duh še živi na japonskem.

Subaruje je pri nas še vedno mogoče kupiti, a zaradi pomanjkanja velikega marketinga ali bučnih modelov, odlična japonska znamka počasi tone v pozabo. Bistveno drugače je v severni Ameriki, kjer se izredno močni, prav tako je podobno na domačih tleh v deželi vzhajajočega sonca, kjer rade nastajajo tudi številne posebne serije.

Med najnovejšimi takšnimi posebnostmi je nabrušeni Levorg. Ta praktični karavan je se nekaj časa prodajal tudi na evropskem trgu, vendar se ni najbolje prijel, morda že zaradi umirjenega 150 konjskega pogona. Na drugem koncu sveta so namreč uživali v skoraj dvakrat bolj zmogljivih strojih, sedaj pa so dobili še eno novost z imenom Levorg STI Sport R.

Čeprav gre za Subarujevo znano zlaganje novih besed in črk poleg osnovnega imena, brez drastičnih realnih sprememb, pristni ljubitelji znamke Japoncem še vedno zavidajo takšne posebne modele. Sport R uporablja preizkušeni 2,4-litrski štirivaljni bokserski turbobencinski motor, ki proizvede zdravih 275 KM in 350 Nm navora. Vsa moč se prenaša na štiri kolesa, na žalost skozi brezstopenjski CVT menjalnik, ki sicer simulira pretikanje med prestavami. Zaradi tega podatka navdušenje nekoliko upade.

Kakorkoli, Levorg v STI preobleki izgleda fantastično, poznavalce bo hitro spomnil na dobre stare karavanske Impreze iz devetdesetih let, sedaj z vrednim pogonom. V notranjosti je zgodba precej podobna kot pri klasičnem Levorgu, z velikim pokončnim informacijskim zaslonom in digitalnimi merilniki pred voznikom. Vsakodnevno življenje z Levorgom STI Sport R bo olajšalo končno elektrificiranje odpiranja prtljažnih vrat.

Žiga Kolman
foto: Subaru

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button