AvtomobilizemNovice

Letos beležimo 50 let nemške avtomobilske ikone

Abrahama bodo obeležili s premiero prenovljene osme generacije.

Volkswagen se pripravlja na praznovanje 50. rojstnega dne kultnega modela Golf, ki je postal sinonim izraza “uspešnica”. V osmih generacijah so uspeli prodati preko 37 milijonov vozil in tako pustili neizbrisen pečat ne le v nemški mobilnosti, temveč na celotnem svetovnem avtomobilskem področju. Podjetje namerava velik mejnik obeležiti s svetovno premiero novega Golfa konec januarja.

Prvi Golf, predstavljen leta 1974, je za Volkswagen pomenil revolucionarno spremembo in je nadomestil legendarnega hrošča. S pogonom na sprednji kolesi in vsestransko zasnovo z velikim pokrovom prtljažnika in zložljivim naslonom zadnjih sedežev je hitro postal simbol znamke. Uspeh Golfa je bil očiten, saj je bilo do leta 1976 prodanih prvih milijon primerkov, s čimer je postal najuspešnejši evropski avtomobil in najbolje prodajani Volkswagen vseh časov.

V osmih generacijah je Golf dosledno utelešal vsestransko uporabnost, funkcionalnost, zanesljivost in kakovost, zaradi česar je idealen sopotnik v vsakdanjem življenju. Modelna paleta se je z leti razširila na različice, kot so športni GTI, Cabriolet in praktični karavan Variant. Golf je imel ključno vlogo pri demokratizaciji avtomobilskih tehnologij z uvedbo funkcij, kot so nadzorovani katalizatorji, protiblokirni zavorni sistemi, zračne blazine, tempomat in elektronski asistenčni sistemi.

Letos bodo pomembno obletnico obeležili s premiero evolucijskega razvoja aktualne osme generacije Golfa, ki bo prinesla oblikovni napredek, nove vozne pripomočke in pogonske sklope ter programsko opremo naslednje generacije. Praznovanje se bo razširilo na predstavitev zgodovinskih modelov Golf na dogodkih, kot sta salon “Salon Rétromobile” v Parizu in “Bremen Classic Motorshow”, kar bo zagotovilo ohranitev bogate zgodovine modela Golf. Z osmimi generacijami v 50 letih je Golf še vedno temelj Volkswagnove zapuščine in se nenehno razvija, da bi dosegal sodobne avtomobilske standarde.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button