AvtomobilizemNovice

Lepši, zmogljivejši, naprednješi: Prenovljeni Volkswagen Golf

Končno je prispela pomlajena izdaja osme generacije nemškega avtomobilskega simbola.

Volkswagen obeležuje letošnjo 50. obletnico modela Golf z izdajo prenovljene izvedbe aktualne generacije, ki prinaša napredek na področju oblikovanja, tehnologije in vpliva na okolje. Pomlajenega Golfa bo mogoče naročiti v nekaj tednih, pohvalil se bo z novim info-zabavnim sistemom, uporabniško prijaznejšim vmesnikom in priključno-hibridnim sklopom s 100 kilometri dosega.

Prenova zunanjosti vključuje osveženi sprednji in zadnji del z značilnimo LED osvetlitvijo in visokozmogljivimi matričnimi žarometi IQ.LIGHT, ki ponujajo impresiven domet dolgega snopa do 500 metrov. Novo obliko so dobili tudi skupki zadnjih luči IQ.LIGHT 3D, ki prispevajo k sodobni estetiki Golfa, sprednjo nastopaško noto pa prinaša osvetljen logotip Volkswagen. Seveda so oblikovalci preuredili odbijača na obeh straneh, dodali sveže komplete platišč in posodobili paleto karoserijskih barv.

V notranjosti novi Golf predstavlja stopničko naprej z info-zabavnim sistemom z velikim 10,4-palčnim prosto stoječim zaslonom na dotik (opcijsko 12,9-palčni), osvetljenimi drsniki na dotik, izboljšanim multifinkcijskim volanom, 10,2-palčnimi digitalnimi merilniki, širokokotnim projicirnim zaslonom in novim glasovnim pomočnikom IDA. Glasovni pomočnik IDA, ki uporablja obdelavo naravnega jezika, uporabnikom omogoča upravljanje različnih funkcij, dostop do spletnih informacij in celo sodeluje s klepetalnim robotom ChatGPT za interaktivno komunikacijo. Funkcija, predstavljena na sejmu zabavne elektronike CES, omogoča nemoten dostop do vedno večje zbirke podatkov umetne inteligence, kar potnikom med vožnjo nudi sodelovanje z avtomobilom z uporabo naravnega jezika.

Parkiranje je postalo precej bolj enostavno z novimi asistenčnimi sistemi, kot je Park Assist Plus, ki prevzame krmiljenje, pospeševanje in zaviranje, ko zazna primerno parkirno mesto. Park Assist Pro, novost v Golfu, vozniku omogoča, da vozilo v parkirni prostor in iz njega vodi na daljavo z uporabo pametnega telefona. Sistem Area View, ki uporablja štiri kamere, zagotavlja 360-stopinjski prikaz na informacijskem zaslonu, kar pomaga pri vidljivosti za natančno parkiranje.

Paleta pogonskih sklopov je raznolika in ponuja devet možnosti, vključno s priključno-hibridnimi pogoni z večjo baterijo s kapaciteto 19,7 kWh in posledično podaljšanim električnim dosegom do približno 100 kilometrov in s funkcijo hitrega polnjenja z enosmernim tokom z močjo 50 kW. Prav tako so pri priključnem hibridu 1.4 TSI motor nadomestili z rahlo večjim 1.5 TSI. Na voljo še vedno ostajata dva dizla z 2-litrsko enoto in 115 ali 150 KM, potem sta tu še vstopna litrska eTSI blaga hibrida in večji bencinar 1.5 TSI. Pri modelu Golf GTI se je moč 2-litrskega prisilno polnjenega štirivaljnika povečala na standardnih 265 KM, v prihodnje lahko pričakujemo še boljo strupeni različici Clubsport in R.

Golf je prvič v serijsko proizvodnjo vstopil leta 1974, s čimer se je za Volkswagen začelo novo obdobje vozil s spredaj nameščenimi motorji in pogonom na sprednji kolesi. Uspeh modela Golf v zadnjih 50 letih lahko pripišemo nenehnim inovacijam, prilagajanju klasične zasnove in vključevanju tehnologij, kot so nadzorovani katalizator, zračne blazine in funkcije asistirane vožnje. Z več kot 37 milijoni prodanih primerkov v osmih generacijah ostaja Golf temelj največjega nemškega koncerna, ki se nenehno prilagaja in je gonilna sila inovacij. Nova evolucijska stopnja nadgrajuje dediščino z večjo učinkovitostjo, udobjem, kakovostjo in pametnim konceptom upravljanja.

Žiga Kolman
foto: Volkswagen

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button