AvtomobilizemNovice

Lamborghini LB744 – moč lahkotnosti

VIDEO: Naslednik Aventadorja z inovativno karoserijsko strukturno lupino.

Le nekaj tednov pred premiero prvega Lamborghinijevega priključnega hibrida z oznako HPEV (High Performance Electrified Vehicle) so konstrukterji iz Sant’Agate Bolognese predstavili inovativno tehnično rešitev. Govora je o karoserijski monocoque obliki, ki deluje na principu strukturne lupine in izhaja iz letalske industrije. Še močnejša in lažja struktura iz karbona bo temelj Aventadorjevega naslednika, ki se zaenkrat še skriva pod tovarniško oznako LB744.

Nekaj tehnikalij o V12 hibridnemu pogonu smo razkrili pred dnevi na povezavi TUKAJ, medtem ko se bomo danes osredotočili zgolj na karoserijo. Pristop zgoraj omenjene enojne strukture so Italijani poimenovali »monofuselage«, kar bi najbolje prevedli kot enojni trup, trup vozila seveda. Ta prinaša še boljšo torzijsko togost, lahkotno gradnjo in posledično izredno vozno dinamiko. LB744 bo pravzaprav prvi Lambo, ki bo imel prednji del karoserije in vse podporne elemente grajene iz 100-odstotnega kovanega karbona.

Inženirji trdijo, da je celotna karoserija LB744 za približno 10 odstotkov lažja kot Aventadorjeva ter za 25 odstotkov torzijsko bolj toga, kar prinaša zgoraj omenjene najboljše lastnosti v tem segmentu vozil. Več v spodnjem videu.

Blaž Likovič
foto: Lamborghini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button