AvtomobilizemNovice

Podrobnosti hibridnega pogona Aventadorjevega naslednika

Mogočni V12 motor na srečo še ni rekel zadnje.

Lamborghini razkriva prve podrobnosti novega hibridnega superšportnem z razvojnim imenom LB744, ki bo kmalu pripeljal skladno z Lamborghinijevo 60. obletnico. Z novim hibridnim zastavonošo postavljajo nova merila zmogljivosti in užitka v vožnji, saj nova arhitektura združuje surovost V12 motorja in s podporo treh elektromotorjev zagotavlja preko 1.000 KM.

Težko pričakovani naslednik priljubljenega Aventadorja ohranja značilno sredinsko postavitev mogočnega 6,5-litrskega atmosferskega V12 motorja, vendar v povezavi z novim osemstopenskim dvosklopčnim menjalnikom, prvič nameščenim prečno za motorjem in električno platjo, katero sestavljajo litij-ionska baterija v sredinskem predoru ter trojica elektromotorjev. Lamborghini je sinonim dvanajstvaljnih motorjev, zato slovo od takšnega agregata ni bilo mogoče, edina rešitev za zmanjšanje okoljskega vpliva je bila elektrifikacija, natančneje priključno-hibridna tehnologija.

Nov V12 motor je z 218 kilogrami najlažji do sedaj, z 825 KM in 725 Nm navora lastne moči pa tudi najmočnejši v zgodovini bikcev. LB744 ohranja tradicijo štirikolesnega pogona, namreč bencinski motor žene zadnji kolesni par, dvojec elektromotorjev poganja sprednji kolesi, tretji elektromotor nameščen pri menjalniku pa dopolnjuje glavno zver. Lahkotna sprednja elektromotorja zmoreta 110 KW in 350 Nm navora, skupna sistemska moč znaša kar 1.050 KM. Naloga električne plati je omogočanje vožnje v povsem električnem načinu, izboljšanje dinamike s pomočjo vektoringa navora in rekuperiranje energije pri zaviranju.

Električna energija bo shranjena v bateriji s kapaciteto 3,8 kWh, nameščeni v sredinskem tunelu, kar poskrbi za nizek center težišča in posledično boljšo razporeditev mase. Ko bo le ta v celoti izčrpana, jo bo mogoče iz zunanjega vira z največjo močjo 7 kW napolniti v 30 minutah, z regenerativnim zaviranjem ali neposredno iz V12 motorja se bo napolnila v zgolj šestih minutah. Zelo pomembna pridobitev naslednika Avnetadorja bo osemstopenjski dvosklopčni menjalnik, ki bo precej hitrejši od Huracanove sedemstopenjske enote in manj brutalen od starega avtomatiziranega ročnega menjalnika, prav tako mu manjka vzvratna prestava, to nalogo bodo prevzeli elektromotorji.

Žiga Kolman
foto: Lamborghini

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button