AvtomobilizemNovice

Lamborghini Huracan Tecnica: STO ukročen za na cesto

Novi Huracan je bolj umirjena izvedba divjega STO-ja, s poudarkom na cestno udobje.

Posebne izvedenke Lamborghinija Huracan se kar vrstijo, najnovejša sliši na ime Tecnica, in predstavlja nekakšno zlato sredino med standardnim modelom z zadnjim pogonom in dirkaško nastrojenim STO-jem, ki zahteva popolno zbranost za volanom.

Da bo sobivanje s Tecnico prijetnejše, je podvozje bolj odpustljivo, pogonski agregat pa je prenesen kar direktno iz STO-ja. Kričeč 5,2-litrski atmosferski V10 proizvede enakih 640 konjskih moči in 564 Nm navora, kljub vsemu je novinec malenkost počasnejši do stotice – pospešek pri STO-ju traja 3 sekunde, pri Tecnici pa 3,2 sekunde. Oba sicer še vedno zastajata za bliskovitim štirikolesno gnanim Huracanom EVO, ki z enako nalogo opravi v manj kot treh sekundah.

Pri avtomobilih s poudarkom na vozni izkušnji, same surove številke niso primarnega pomena, tako tudi Tecnica daje prednost dinamiki. Po besedah direktorja Stephana Winkelmann, se Tecnica v dobi virtualnih doživetij, poklanja tehnični pristnosti in fizični izkušnji. Razlog, zakaj so to izvedenko opremili s krmiljenjem zadnjih koles in  vektoringom navora, skupaj z modificirano obliko naprednega nadzora zdrsa koles, s tremi voznimi profili – Strada, Sport in Corsa.

Vse našteto prinaša izbiro med večjo igrivostjo ali oprijemom, odvisno od voznikovih zahtev, več odzivnosti prispevata tudi sredinsko nameščen desetvaljnik in sedemstopenjski samodejni menjalnik, hitreje bodo ohlajene tudi zavore, zaradi novih zračnikov, ki usmerjajo zrak na karbonske koluti.

Od povprečja bomo Huracana Tecnica ločili po nekaj stilskih popravkih, kot jo nov sprednji odbijač z elementi v slogu koncepta Terzo Millennio, karbonski sprednji prtljažni pokrov in odrezav spodnji del za nekaj dodatnega potiska k tlom. Zaradi silhuete v stilu Essenza SCV12 dirkalnika, je Tecnica od klasičnega EVO za 61 mm daljša, obenem se ponaša z novim zadnjim steklom in pokrovom motorja, svežim zadnjim odbijačem ter manjšim fiksnim krilcem. V primerjavi z EVO-m ustvari 35 odstotkov več potiska k tlom.

V notranjosti gre kljub vsem spremembam na preostalih področjih, za povsem enak ambient kot pri standardnem Huracanu, z izjemo unikatnih grafik programske opreme. Na voljo bo ogromno različni konfiguracij barv in materialov ter preko 200 karoserijskih barv. Kakšne bodo cene za novega Huracana Tecnica še ni znano, a zaradi nove tehnologije in novega motorja lahko pričakujemo začetek pri vsaj 260 tisočakih. Naročila že sprejemajo, prve zverine pa lahko na cestah pričakujemo že s koncem letošnjega leta.

Žiga Kolman
foto: Lamborghini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button