AvtomobilizemNovice

Lamborghini Huracan gre priključno-hibridno

Lamborghini bo v okviru širjenja elektrifikacije Huracana opremil s priključno-hibridnim motorjem.

Najmanjši superšportni član družine italijanskih bikcev se bo drugo leto pridružil elektrifikaciji, namreč zanj pripravljajo nov priključno-hibridni motor z najmanj šest in največ 12 valji, ki bo ponovno premaknil meje zmožnosti avtomobilov takšnega kova.

Kakšen bo dejansko nov pogonski sklop še ne razkrivajo, a pri Lamborghiniju obljubljajo priključno-hibridni sistem združen z unikatnim bencinskim motorjem z neznanim številom valjev. Znotraj koncerna Volkswagen že uporabljajo priključno-hibridne sisteme z V8 motorjem, kakršnega bo prejel tudi Lamborghini Urus, vendar še vedno obstaja večja možnost, da bo v osrčju Huracana ostal preizkušen 5,2-litrski V10.

Njegov večji brat Aventador bo kljub novi generaciji na vrhu ponudbe ohranil tradicionalen 12-valjni motor, hkrati bo ponujan z elektrificiranim pogonom. Enak pristop bi lahko ubrali tudi pri manjšem Huracanu, z dodatkom baterije in elektromotorja pri desetvaljniku. Kot že rečeno, pa bi lahko ubrali pot z V8 PHEV motorjem in z določenimi spremembami sistema poskrbeli za več razlikovanja od ostalih sorodnikov pri Porscheju, Audiju ter Bentleyju.

Tretja možnost je razvoj povsem novega hibridnega sklopa s preko 850 konjskimi močmi, kar bi sicer starajočega Huracana postavili neposredno ob bok bistveno sodobnejšega Ferrarija 296 GTB, prav tako s priključno-hibridnim motorjem. Stephan Winkelmann je dejal: »Zagotovo je to za nas izziv (odstranitev značajnih motorjev z notranjim izgorevanjem), za tako emocionalno blagovno znamko, kot smo mi, pa je to še bolj zahtevno. Toda ideje že imamo, in če me vprašate po definiciji – stebrih Lamborghinijevih lastnosti, – bi rekel, da so to oblikovanje, zmogljivostne vrednote, nato pa še vozniška izkušnja.«

Elektrifikacija bo za znamko kot je Lamborghini vsekakor zahteven podvig, vendar so že z nekaterimi dosedanjimi hibridnimi modeli dokazali, da svojega pristnega zapisa avtomobili ne bodo izgubili. Tudi brez klasičnih motorjev bodo ustvarili vozno dinamiko, ki bo nemudoma opozorila na pripadnost znamki. Popolno elektrifikacijo pri Lamborghiniju pričakujejo že s koncem leta 2024, saj bodo v razvoj strategije vložili kar 1,8 milijarde evrov, prvi povsem električen model (štirisedežni GT) bo prispel v drugi polovici tega desetletja.

Žiga Kolman
foto: Lamborghini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button