AvtomobilizemNovice

Kot feniks iz pepela: vrača se Lancia

Lancia z novo identiteto vstopa v električno dobo.

»Z novim logotipom in jasno oblikovalsko vizijo se danes začenja novo obdobje Lancie,« je izjavil Luca Napolitano, predsednik uprave skoraj pozabljene italijanske znamke. V prihodu je nova generacija Ypsilona, prvega modela obujene Lancie, ki ga napoveduje skulptura Pu+Ra Zero. Ta bo navdahnila ostale avtomobile predstavljene med letoma 2024 in 2028.

Vodstvo Lancie je vstop v novo ero pospremilo s številnimi odmevnimi besedami, saj se nameravajo pri italijanski znamki z velikim korakom vrniti na sceno. Seveda je na začetku najbolj pomembna vzpostavitev nove identitete, kar bo vodil osvežen logotip znamke. V njihovi dolgi 116-letni zgodovini smo videli že sedem različic, za vsakim so se skrivale osnovne vrednote – eleganca, grafična moč in prefinjenost.

Nov logotip označuje Lanciin vstop v svet električne mobilnosti. Sprva bo novi logotip krasil prihajajočo novo generacijo Ypsilona, nato novega paradnega konja in kasneje novo Delto. Pri snovanju novega logotipa so se po navdih vrnili v davno leto 1957, do emblema predstavljenega na modelu Flaminia, kjer se ključni elementi preprostosti in grafične čistosti. Nov je tudi napis Lancia z izvirno pisavo, ki se zgleduje po svetu mode, s katerim so bili pri italijanski avtomobilski znamki skozi zgodovino tesno povezani.

Novo identiteto znamke spremlja svež oblikovalski jezik, ki bo Lancio vrnil na zemljevid avtomobilskih proizvajalcev. Če pogledamo zgodovino, Lancii vsekakor ne gre zanikati izdelave resnično čudovitih, celo legendarnih avtomobilov. Nova zgodba ne bo nič drugačna, le nekoliko prilagojena za moderne električne čase. Lancia Pu+Ra Design je ime novega oblikovalskega jezika znamke Lancia, ki bo navdih starih dobrih časov združil s trajnostno noto. Pri novih modelih bodo prisotne mehke in čiste linije modelov Aurelia ter Flaminia, opazne bodo tudi poteze spominjajoč na najbolj prepoznavna stroja Stratos in Delta.

Svež oblikovalski slog udejstvuje Lancia Pu+Ra Zero »tridimenzionalni manifest«, ki predstavlja bistvo novega dizajna in vizijo, kako bo videti prihajajoča trojica modelov. Ta skulptura združuje oblikovanje, umetnost in inovacije ter je najboljši izraz progresivne klasike. Sprednji del manifesta interpretira značilno mrežo maske, sedaj s tremi svetlobnimi žarki, nad osvetlitvijo je nov podpis. Celotno elegantno skulpturo s krožno streho zaključuje zadek z okroglimi lučmi in ponoven zapis imena znamke, z nekaj več dimenzijske globine.

Žiga Kolman
foto: Lancia

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button