AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Koncept Alpenglow narekuje smernice oblikovanja pri Alpine

Alpine s konceptom Alpenglow na vodikov pogon sledi inspiraciji dirkalnika A220.

Alpine se kot številne avtomobilske znamke pripravlja na izključno električno prihodnost, ki bo poleg novih tehnologij zahtevala tudi svež oblikovalski jezik, katerega napoveduje koncept Alpenglow, s katerim bodo nastopili na pariškem avtomobilskem salonu.

Koncept Alpenglow se močno spogleduje s prototipnimi Le Mans dirkalniki in ga opsujejo kot začetno točko prihodnjih dizajnov, tehnologij in prelomnic ob vstopu v električno dobo. Koncept skoraj zagotovo ne bo doživel realizacije, bo pa močno vplival na oblikovanje naslednika modela A110 in še neimenovanega SUV-ja. Določeni elementi karoserije in celo barva bi lahko prešli na serijske avtomobile, zagotovo pa bomo na naslednjih modelih videli vzdolžen rdeč svetilni trak na nosu, kompleksno LED sestavo žarometov in odrezave pokončne luči zadaj.

Alpenglow je ogromen koncept s petimi metri dolžine in dvema širine, vendar v višino meri zgolj en meter, kar dodatno potrjuje inspiracijo s strani dirkalnikov. Z dolgimi ozkimi kolesnimi loki se poklanja modelu A220 iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, prav tako ga definira sredinska postavitev samcatega sedeža, umeščenega med dvema vodikovima rezervoarjema.

Izbira vodikovega pogona izraža prepričanje, da bi morali za pogon svojih prihajajočih modelov razširiti raziskovanje na področja izven klasičnih baterijsko-električnih sklopov. Vodikov hibridni motor z notranjim izgorevanjem je okolju prijazen in hkrati ponuja veliko voznih užitkov, predvsem zaradi ohranjanja zvočne spremljave. Alpine sicer ni ponudil podrobnejših podatkov o motorju, hibridnem sistemu ali številkah zmogljivosti, to sledi po premieri v Parizu.

Žiga Kolman
foto: Alpine

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button