AvtomobilizemNovice

Koenigsegg podira lastne hitrostne rekorde

Jesko Absolut je preizkus 0-400-0 km/h opravil hitreje od Regere.

Koenigsegg utrjuje status ustvarjalca enih najnaprednejših in seveda izjemno zmogljivih homologiranih vozil, z novim rekordnim dosežkom v pospeševanju ter zaviranju. Z modelom Jesko Absolut so 27. junija 2024 na letališču v Örebru na Švedskem presegli svoj lastni svetovni rekord 0-400-0 km/h.

Jeska Absolut, posebej optimiziranega hiperšportnika za premagovanje ravninskih dosežkov, je do rekorda pognal testni voznik Markus Lundh. Tovrsten Jesko se za premagovanje hitrosti ponaša z manjšo sprednjo površino, selektivnim prezračevanjem za izpust visokotlačnega zraka in pomanjkanjem aktivnega aerodinamičnega sistema, zaradi česar koeficient zračnegaznaša le 0,278 Cd.

Koenigsegg je lani z Regero že postavil svetovni rekord v pospeševanju in zaviranju 0-400-0 km/h  v času 28,81 sekunde, pred kratkim pa so z Jeskom Absolut rekord presegli s časom 27,83 sekunde, kar je skoraj za celo sekundo hitreje. Dosežek je bil del serije rekordnih voženj, pri katerih je Jesko Absolut prav tako postavil nov rekord v pospeševanju do 400 km/h, kar je trajalo le 18,82 sekunde.

Rekordna vožnja je potekala v idealnih razmerah v zgodnjih jutranjih urah, z nižjimi temperaturami zraka in steze ter mirnim vetrom. Izbrani testni Jesko Absolut je bil v povsem standardnem stanju, napolnjen z gorivom E85 in obut v serijske pnevmatike Michelin Pilot Sport Cup2 R. Edini spremembi sta bili dodana varnostna kletka in poseben voznikov sedež.

Podatki z vožnje so bili skrbno zabeleženi z uporabo opreme Racelogic za merjenje časa in pozneje preverjeni na sedežu podjetja v Veliki Britaniji, kar je zagotovilo verodostojnost novih svetovnih rekordov. Christian von Koenigsegg je po rekordnem dosežku izrazil zaupanje v sposobnosti modela Jesko Absolut. Poudaril je, da je vožnja potrdila natančnost simuliranih in izračunanih kazalnikov zmogljivosti avtomobila, kar je še okrepilo njihovo prepričanje, da bi lahko Jesko Absolut postal najhitrejši homologiran serijski avtomobil na svetu. Kljub vsemu bodo potrebni nadaljnji testi, razvoj in homologacija pnevmatik, preden bodo lahko poskušali dokončno prevzeti odmeven naziv. V prihodnje nameravajo raziskati tudi potencial različice Jesko Attack, ki s svojo dirkaško usmerjeni aerodinamiko cilja na druge vrhunske dosežke.

Žiga Kolman
foto: Koenigsegg

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button