AvtomobilizemNoviceNoviceTehnika

Ko vozilo parkira samo. Popolnoma!

VIDEO: Iskanje parkirnega mesta je lahko težavno, in ko ga najdete, se lahko zgodi, da je vozilo težko spraviti vanj. Rešitev? Prepustite to delo vozilu.

Ford se je v sklopu sodelovanja z nemškim združenjem avtomobilske industrije povezal s ponudniki infrastrukture in tehnološkimi podjetji, vključno z Boschem, da bi prikazal možnosti povezanega vozila, ki lahko komunicira z infrastrukturo parkirišča in tako ne le poišče prostor, temveč tudi samo parkira. Avtomatizirano parkiranje s skrbnikom voznikom omogoča, da z aplikacijo zaženejo samodejni parkirni manever – sami pa pri tem niso v vozilu.

Tehnologija, ki je trenutno v fazi raziskav in predstavitev, odpravlja stres pri parkiranju in bi jo lahko razširili tako, da bi voznikom omogočila pošiljanje vozila v avtopralnico ali polnilnico ali celo dostavo paketov do vozila na parkirišču. Ford bo avtomatizirano parkiranje s skrbnikom predstavil na salonu IAA v Münchnu, ki bo potekal od 6. do 12. septembra.

V Evropi standardno parkirno mesto meri 2,44 metra krat 4,88 metra. Medtem ko so vozila iz leta v leto čedalje večja, je večina parkirnih prostorov ostala istih dimenzij. Avtomatizirano parkiranje s skrbnikom bi lahko omogočilo do 20 odstotkov več parkiranih vozil v garažni hiši – brez nevarnosti za poškodbe karoserije, ker so vozila parkirana pretesno drugo ob drugem ali zaradi odpiranja vrat.

Pri avtomatiziranem parkiranju s skrbnikom senzorska tehnologija, nameščena v garažni hiši oziroma na parkirišču, prevzame nadzor nad vozilom in upravlja ves tamkajšnji promet. Pri tem uporablja komunikacijo med vozilom in infrastrukturo. Senzorji na parkirišču prepoznajo in locirajo vozilo ter ga usmerjajo pri parkiranju. Če infrastruktura na poti vozila zazna oviro, na primer pešca, drugo vozilo ali nevarnost, takoj ustavi vozilo. Ob prihodu v garažno hišo oziroma na parkirišče voznik pusti vozilo na označenem območju in z aplikacijo FordPass sproži samodejno vodenje do prostega parkirnega mesta.

Ko je vozilo parkirano, lahko postane tudi osebno odjemno mesto za pakete, saj lahko dostavna podjetja dostopajo do vozila in puščajo pakete v prtljažniku. V prihodnosti bi lahko razvili še druge povezane storitve, ki bi strankam ponudile več udobja in koristi. Rešitev je mogoče uvesti z namestitvijo senzorjev v obstoječih garažnih hišah in parkiriščih ali z vgradnjo infrastrukture pri načrtovanih novih parkiriščih, kar omogoča optimalno zasnovo za največjo zmogljivost. Primerna je za vozila, ki že vozijo po cesti, pomembno je le, da so opremljena s samodejnim menjalnikom, elektronskim nadzorom stabilnosti, električno parkirno zavoro in pomočjo pri krmiljenju. Vse, kar vozilo dodatno potrebuje, je pametna komunikacijska enota za avtomatizirano parkiranje s skrbnikom.

Rudi Leskovec
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button